В събота официални лица спряха планираната евакуация на цивилни граждани

...
В събота официални лица спряха планираната евакуация на цивилни граждани
Коментари Харесай

Украйна отложи евакуацията на цивилни от обсадения Мариупол

В събота публични лица стопираха плануваната евакуация на цивилни жители от следения от Украйна пристанищен град Мариупол на Азовско море, обвинявайки Русия, че продължава да обстрелва града макар обещанието да обезпечи безвредно прекосяване.

Русия признава Мариупол за част от Донецката национална република (ДНР), която се отдели от Украйна малко след преврата в Киев през 2014 година Самият град обаче е държан от Украйна.

Москва разгласи краткотрайно преустановяване на огъня, с цел да разреши на жителите да изоставен града, който е блокиран от съветските сили, по контрактувани филантропични коридори. Малко след 12:40 ч. локално време обаче от градския съвет на Мариупол оповестиха, че евакуацията е "отложена ".

"Руската страна не съблюдава прекратяването на огъня и продължава да обстрелва Мариупол и покрайнините му ", се споделя в малко изказване на съвета в обществените мрежи. Съветът добави, че евакуацията ще бъде обновена, откакто бъде възобновено прекратяването на огъня, съобщи RT.

Междувременно съветското министерство на защитата упорства, че е осигурило безвредно прекосяване по филантропичните направления от Мариупол и близката Волноваха.

Министерството повтори изказванието си, че украинските "националисти " не разрешават на цивилните да изоставен страната и употребяват късата пауза в съветската атака, с цел да привлекат повече сили. Министерството на защитата добави, че е готово да работи с украинската страна за разрешаване на филантропичната рецесия.

Руският външен министър Сергей Лавров по-рано упрекна украинците, че употребяват цивилни жители в Мариупол и на други места като "жив щит ".

© Иван Родионов.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР