…И блясват очите ми вместо огниво на сумрака в сивата прежда. Дали

...
…И блясват очите ми вместо огниво
на сумрака в сивата прежда.
Дали
Коментари Харесай

Владимир Стоянов представя двете си нови книги във варненската галерия „Арт Маркони”

…И блясват очите ми вместо огниво

на сумрака в сивата прежда.

Дали най-подир се завръщам в дома си,

или далеко ще осъмна?

И постепенно дробя на трошици речта си –

при себе си с тях да се върна ”

Владимир Стоянов
Книгите на Владимир Стоянов „ Хартиената лодка ” и „ Пътят на трохите ” ще бъдат показани от 18.30 часа на 30 май (четвъртък) във варненската изложба „ Арт Маркони ”.

Владо Стоянов, който освен събира обичливи ноти в своите песни, само че събира и думи, които се обичат. Тези думи звънят чисто и нежно, даже и когато не са изпети от неговият сетивен и топъл глас. Но събрани трите съставния елемент: стих, мелодия и глас, вибрират на периодичност, която трансформира аурата на всяко едно място, в което Владо извършва своите творби. След показване на негови книги, които постоянно са съпроводени с изпята лирика, галерията в продължение на дни излъчва друга осцилация, която чувствам освен аз, само че и всеки влезнал в нея.
Този път Владимир Стоянов ще ни зарадва с представянето на двете си нови книги: „ Хартиената лодка ”, която съдържа авторски музикални пиеси и стихотворения, издадени през 2023 година и „ Пътят на трохите ” – стихотворения, издадена през 2024 година.

В „ Хартиената лодка ” творбите са показани като нотирани текстове, съпроводени със студийни записи на CD. Жанровото многообразие на музикалните тематики, които са в основата на всяка от композициите ги прави, елементарно запаметяващи се и въздействащи със своята характерна хармония и човещина. Музикалният материал, в оптимално ясна и налична форма, е предопределен за фенове музиканти и създатели на всички равнища. Редактор на книгата е интернационалният концерт-майстор и професор по класическа китара в музикалната академия в Лозана Георги Василев, който взе участие в изданието със своя музикална пиеса. Проектът е отдаден на Дните на класическата китара във Варна – дълготраен знаков интернационален фестивал, както и на всички, които могат да мечтаят и пазят слънчевото детство в себе си.

Книгата е илюстрирана от професор Валери Чакалов – графики и Самуил Христов, създател на акварела за корицата, издадена е от „ Мултипринт ” София.

„ Пътят на трохите ” наблюдава пътя към дома, към скритата същина на индивида, прекарването на националната орис, като личностна, себенамирането и себепостигането. Книгата е разнообразна в ритмично и жанрово отношение. Съдържа произведения от лирическата миниатюра до поемата, от музикалната пиеса до песента, от римувания до свободния стих. Едновременно с това е онагледено доказателство за разбиранията на създателя, че словото съществува пълноценно единствено в съотношението и разговора на трите си партитури – звуковата(музикалната), образната(изобразителната) и смисловата. Стихосбирката е построена от пет стихотворни цикъла, а шестият – „ Сенки в бързея “ се състои от две музикални пиеси и тринадесет песни, показани с нотирани текстове. Кю ар кода, при започване на всяка от тях, дава опция за бърза и качествена връзка с музикалния канал на създателя в You Tube и анулира нуждата от съпътстващо CD.

Живописните произведения, употребявани за корица на изданието са на Иван Обретенов, а илюстриращите графики – от проф. Валери Чакалов. Книгата е издадена от „ Мултипринт ” София в електронен и хартиен вид, подадени в националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “.

Владимир Стоянов Стоянов е роден на 11.10.1959 година в град Варна. Завършва българска лингвистика във ВПИ, гр. Шумен, лекар по литературата на Велико-Търновския университет. Член е на Съюза на българските писатели, на Градския съюз на писателите в Санкт-Петербург и Москва, вице-президент на Международната асоциация „ Искусство народов мира “, член- сътрудник на Академията на Руската книжовност, почетен Посланик на мира на интернационална академия „ Руский Слог “, член на Международната академия за модерни изкуства /МАСИ/.

Автор е на към 40 издания - поетически, белетристични, литературоведчески книги и монографии, на компактдискове с авторски песни и музика, преводач и съставител на билингвистични поетически сборници, представящи за първи път на български език такива феномени в региона на съветската и международната лирика като Варлам Шаламов, Владимир Набоков, йеромонах Роман и други

Негови произведения са превеждани на съветски, полски, украински, испански, китайски език. Публикувани са и са предавани в независими авторски книги, в списания, антологии, сборници, алманаси, уеб сайтове, в излъчванията на радио- и телевизионни центрове в страната и чужбина.

Носител е на редица национални и интернационалните награди за литература, музика, преводи. Някои по-значими от тях са: Годишната премия на Съюз на българските писатели за литературна рецензия и история за 2006г., на премията Георги Братанов за лирика /2009 г./, на премията „ Варна “ /2011 г./. Лауреат е на VІ Артиада на изкуствата в Русия /Москва, 2001 г./, на литературната награда „ Инокентий Анненский “, Санкт-Петербург, 2012 година – за принос към художествения превод на съветска лирика, на интернационалния музикален фестивал „ Море и мемоари “ /2011 г./, на Евроазийския съвет на композиторите.

През 2021 година за своите книги „ Духовният иконостас на рода… “ и „ Слънчеви кръстове “ е награден със златен и сребърен орден на интернационалния конкурс " Изкуство. Съвършенство. Признание " на Международната академия за модерни изкуства /МАСИ/.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР