В Русе подготвят подписка за провеждане на референдум за чиста

...
В Русе подготвят подписка за провеждане на референдум за чиста
Коментари Харесай

Тримесечно допитване събира подписи за чиста околна среда в Русе

В Русе приготвят подписка за осъществяване на референдум за чиста околна среда в града, заяви БГНЕС. Целта е основаване на чиста околна среда. С подписката желаят да бъде основан и обществен указател, който обгръща и следи всички обекти, които отделят нездравословни субстанции.

Подписката започва на 25 октомври. Организаторите се надяват в тремесечния период до 25 януари 2019 година да съберат нужните 14 500 подписа за осъществяване на локалното допитване.

Четири са въпросите, които от Инициативния комитет задават на своите съграждани.

Първият въпрос: Искате ли Общинският съвет в Русе да одобри нормативен акт за запазване околната среда и здравна отбрана, съдържащ абсолютно следните условия за работа на територията на община Русе:

1 не разрешава се употреба и строителство на съоръжения, които отделят нездравословни субстанции, прахуляк или миризми,

2 не разрешава се горенето на боклуци и добиване на вторични първични материали посредством изгаряне,

3 не разрешава се строене и ремонт на улици, тротоари, детски площадки с материали, които при 60 градуса по Целзий отделят нездравословни субстанции.

Тези условия да са наложителни за всички капиталови планове, за издаване на разрешителни за градеж и на акт 16 за съоръжения.

Община Русе основава и води обществен указател на всички обекти, където се отделят нездравословни субстанции и миризми. В тях би трябвало да бъдат разказани инсталациите, количествата нездравословни субстанции и местонахожденията им.

Община Русе основава и поддържа станция за денонощен мониторинг на всички регистрирани съоръжения. Данните се събират във всички порти, прозорци, капаци и комини на пространствата, където са инсталациите, обясниха основателите.

Те желаят включването на инсталациите да става наложително изискване за градежа на постройките и за издаване на Акт 16. Резултатите от мониторинга са налични обществено и в действително време на уеб страницата на общината.

В същия първи въпрос към допитването от Инициативния комитет са записали: " Забранява се резитбата на здрави дървета и на клоните им без единодушието на живущите наоколо до тях ".

Вторият въпрос е: " Искате ли към индустриалните и индустриални зони да бъде построен зелен пояс от многогодишна растителност ".

Третият въпрос - " Искате ли дейностите: озеленяване и поддържане на зелените площи, поддържане на публичните места, сметосъбиране, сметоизвозване, ремонт, реорганизация и строителство на общинска благосъстоятелност да се правят единствено от община Русе без възлагане на други реализатори ".

Четвъртият въпрос: " желаете ли пречистването на питейната вода в община Русе да се прави по способ изключващ използването на хлор и хлорни съединения ".

В претекстовете към четвъртия въпрос уредниците на подписката разясняват, че в множеството западно европейски страни има замяна на технологиите за филтриране на водата и те са без приложимост на хлор. Не можем да дадем ясна и съответна технология или апаратура. Нека това остане на способените институции, споделят уредниците.

Русенци изясняват, че не е един замърсителя на въздуха в техния град. " По-малки или по-големи (замърсители - б.р.) тровят града. Много квартали са толкоз нечисти, че не може да спиш на отворен прозорец ", изясни жена от Русе.

Припомняме, в Русе още от 1987 година се бореха за чист въздух.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР