В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27

...
В обръщение по повод Световния ден на туризма – 27
Коментари Харесай

Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас

В послание във връзка Световния ден на туризма – 27 септември, заместител министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова благодари на българите, избрали да почиват у нас, както и на всички хотелиери и ресторантьори, които отвориха своите обекти и макар загубите не върнаха нито един екскурзиант. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Вицепремиерът сподели, че 2020 година е най-предизвикателната и сложна в историята на пътуванията. Година, в която пандемията от ковид подложи на невиждан напън туристическата промишленост.

По думите ѝ в този най-непредвидим интервал се е случило нещо прелестно, а точно това, че българите са избрали да почиват в своята страна, да поддържат родния туризъм и да преоткрият уюта да бъдат вкъщи. Това се потвърждава и от данните на Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), съгласно които сънародниците ни са осъществили над 2,5 млн. туристически пътувания у нас от началото на годината, а чужденците – близо 1,100 млн. пътувания.

Вицепремиерът разяснява, че в България туристическата промишленост създава 12% от Брутният вътрешен продукт, само че летният сезон, който бележи до 70% спад в международната промишленост и към 90% намаляване на резервациите, докара до преосмисляне на бизнес и оперативните модели, до преориентация към вътрешните пазари и консуматори, към дребни групи туристи и предприемане на ограничения за цялостен рестарт на туристическия бранш. По данни на Европейската комисия загубите за хотелиери, ресторантьори и туроператори възлизат на 85 на 100.

Тя обясни още и социално-икономическите ограничения, които възлизат на близо 2 милиарда лева, които българското държавно управление предприе в поддръжка на хората и бизнеса. Министърът посочи, че с помощта на мярката 60/40, която за хотелиерите и ресторантьорите се трансформира в 80/20, са непокътнати към 22 хиляди работни места единствено в бранш туризъм.

„ Като министър на туризма упорствам за нейното продължение до месец май следващата година “, бе безапелационна вицепремиерът.

Тя изрази и вяра, че с общи старания рецесията от COVID-19 ще бъде преодоляна и добави, че ни чакат изпълнени с провокации зимен сезон и сезон 2021 година
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР