Специалистите - детските психиатри у нас са високо квалифицирани и

...
Специалистите - детските психиатри у нас са високо квалифицирани и
Коментари Харесай

Д-р Кондева: Детските психиатри у нас са малко, но са високо квалифицирани

Специалистите - детските психиатри у нас са високо квалифицирани и вземат участие във всички европейски и международни конгреси по проблемите на детската психиатрия. В България достъпът до детски психиатър, без значение от дребния им брой, е оптимално улеснен спрямо други места по света.

Това споделя служебният министър доктор Галя Кондева в отговор на въпрос на депутата от ПП-ДБ Росица Пандова по отношение на грижата за хората с депресии у нас. Според народния представител у нас има недостиг на експерти, защото детските психиатри са единствено 22-ма, а единствено 1% от общия брой психиатри имат частна процедура.

„ Диагностиката и лекуването на всички психологично заболели лица, в това число и децата се реализира амбулаторно и стационарно. В рамките на първичната извънболнична здравна помощ, общопрактикуващите лекари имат ангажимент от време на време да снемат общ психологичен статус и да правят обща оценка на психологичното здраве и психологичните отклонения, посредством оценка на депресивност, тревога, суициден риск. Лицата/ децата, при които има риск се насочват към експерт психиатър/ детски психиатър “, споделя доктор Кондева.

Тя добавя, че диагностиката на депресията при деца и юноши е извънредно сложна и високоспециализирана задача, за която е нужна нерешителност с оглед неналичието на възрастови критерии за депресията.

„ Симптомите и протичането са тясно свързани със фамилията и средата, в това число учебната. Търсенето на помощ от експерти за този вид разстройства е допустимо при добра чувствителност на родителите и учебното заведение към неспецифични проблеми като понижаване на достиженията, нападателно държание и други прояви, които се одобряват като присъщи и постоянно срещани в детската и юношеска възраст “, добавя здравният министър.

Д-р Кондева напомня, че психиатричната помощ в България се реализира от 12 държавни психиатрични лечебни заведения, 12 центрове за психологично здраве, 5 психиатрични клиники (към академични болници) и 22 психиатрични отделения към многопрофилни лечебни заведения. В региона на детската психиатрия действат две академични клиники в София и Варна. По проблемите на детско-юношеската възраст работят експерти в няколко центъра - София, Варна, Русе, Пловдив, Търговище, Кюстендил и Плевен.

„ Подкрепата на психологичното здраве е главен приоритет във водената от Министерство на здравеопазването политика. В развой на осъществяване е Националната тактика за психологично здраве на жителите на Република България 2021 - 2030 година, като една от главните стратегически цели е насърчаване на детско-юношеската психиатрия. Създаден е Национален съвет по психологично здраве към Министерски съвет, който е непрекъснато настоящ съвещателен орган към Министерски съвет за реализиране на съгласуваност, съдействие и съвещания при осъществяването, и мониторинга, на Стратегията. По този метод е обезпечено включване на разнообразни институции и ведомства за целеустремено съгласуване и синхронизиране на всички политики и запаси “, безапелационна е министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР