Актуализираните планове за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода

...
Актуализираните планове за управление на речните басейни (ПУРБ) за периода
Коментари Харесай

МОСВ: Актуализираните планове за речните басейни са съобразени с изискванията на ЕК

Актуализираните проекти за ръководство на речните басейни (ПУРБ) за интервала 2022-2027 година са съобразени с всички условия на Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Петър Димитров, който през днешния ден сложи началото на поредност от срещи в границите на консултациите на национално равнище по плановете на ПУРБ.

" Плановете, които ви представяме, са по-добри от настоящите в предходния интервал, взети са всички бележки на Еврокомисията. Планът за ръководство на речните басейни е доста значим стратегически документ, ориентиран съм постигането и поддържането на положително положение на водите при обезпечаване на стабилно социално-икономическо развиване “, сподели министър Петър Димитров.

Той акцентира нуждата всички заинтригувани страни да вземат участие в публичните разисквания с оферти, с цел да е работещ всеки от проектите на четирите региона за басейново ръководство – Дунавски, Черноморски, Западнобеломорски и Източнобеломорски. " Обществото се стреми да взе участие в създаването на проектите, а вложителите осъзнаха, че когато не са записани дадени ограничения в проекта, неналичието им може да спре едно положително капиталово желание, което другояче не би навредило на положението, качеството или количеството на водите “, изясни министър Димитров.

Експерти от басейновите дирекции показаха акцентите от оповестените проекти за всеки регион за басейново ръководство. Сред участниците в днешната първа среща бяха представители на министерства, университети и научни институти, БАБХ, ИАГ, " Български ВиК Холдинг “ ЕАД, " НЕК “ ЕАД, " Напоителни системи “ ЕАД, ПУДООС, Държавното дружество " Управление и стопанисване на язовири " и Българската асоциация по водите.

От дирекция " Управление на водите “ показаха информация за процеса на актуализация на ПУРБ, организацията за консултациите със заинтригуваните страни и обществеността и методите за внасяне на оферти и мнения. Предстоят срещи на национално равнище, както и в 12 града на басейново равнище. Информация за плануваните срещи може да намерите тук. Консултациите ще продължат до края на септември. Проектите на Плановете за ръководство на речните басейни можете да видите тук.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР