Защо полицията не може да накаже хората, които търгуват незаконно

...
Защо полицията не може да накаже хората, които търгуват незаконно
Коментари Харесай

Защо полицията не може да накаже хората, които търгуват незаконно с лекарства в интернет?

Защо полицията не може да накаже хората, които търгуват нелегално с медикаменти в интернет? Сайтът за противозаконна търговия с медикаменти, който БНТ разкри предходната седмица е основан в Съединени американски щати. Това сподели инспекция на отдела за киберпрестъпления в Министерство на вътрешните работи. Екипът на медията си поръча и получи по пощальон турско лекарство за високо кръвно от противозаконен уебсайт. Изпращачът се оказа мъж от София. Полицията обаче не може да ги накаже, тъй като нерегламентираната продажба на медикаменти не е закононарушение, а административно нарушаване.

Лекарството за високо кръвно поръчано от противозаконния уебсайт през мобилно приложение е получено по пощальон. Според товарителницата, медикаментът е изпратен от офис на куриера в столичния квартал " Княжево ". 

Пратката е отворена в наличието на шефа на отдела за киберпрестъпления в Министерство на вътрешните работи. Става ясно обаче, че даже и да открият търговеца, служителите на реда не могат да стартират наказателно произвеждане.

" Към сегашния миг, това е административно нарушаване, за което се постанова санкция. Но все пак, можем да правим инспекция, да го призовем, да желаяме пояснения, да го предупредим ", изясни пред публичната телевизия старши комисар Владимир Димитров - шеф на отдел " Киберсигурност " в ГДБОП.

Глоби за противозаконна търговия с медикаменти може да постанова Агенцията по медикаментите. 

" Не може да се търгува в интернет с подобен вид лекарствени артикули. Отделно, което е серизоно нарушаване, е че той не е позволен за приложимост с чуждоезична опаковка. Не е предопределен за българския пазар ", споделя шефът на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов.

" Тук става въпрос за амбулантна, куфарна търговия от лица, които нямат право да правят такова нещо. Съответно това в допълнение заплашва живота на жителя, който се е снабдил с този артикул ", разясни магистър фармацевт Светослав Крумов - основен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

На граничните ни пунктове с Турция митничарите са намирали 400 опаковки с медикаменти в багажа на мъж и жена, които пътували с кола, задържали са и кашони с над 1 000 опаковки на задната седалка на рейс. Но поради огромния поток, митничарите не могат да ревизират всички пасажери. Онлайн търговията с медикаменти процъфтява, поради по този начин наречените куфарни търговци, които пътуват постоянно и купуват дребни количества, които препродават.

" Има някои малки врати в законодателството. Те се употребяват от някои извършители. Но въпреки това пък, няма по какъв начин да ограничим тези, които имат нужда да купят или пътуват и купуват медикаменти за персонална приложимост и са добросъвестни ", съобщи Вяра Генова Агенция " Митници ".

В отдела за киберсигурност на Министерство на вътрешните работи постъпва най-малко по един сигнал месечно за противозаконна онлайн търговия с медикаменти през групи в обществените мрежи и уеб сайтове, които са основани отвън България. Киберполицаите не могат да ги спрат незабавно, тъй като активността им, съгласно закона, не е закононарушение.

" Като пратим питане до задграничната компания и изясни малко, тъкмо и ясно какво подпомагане желаеме от тях, съумяваме да премахнем уеб сайтове, групи в обществени мрежи. Понякога лишава ден, от време на време лишава месец ", посочи старши комисар Владимир Димитров - шеф на отдел " Киберсигурност " в ГДБОП.

А Агенцията по медикаментите е съумяла да санкции трима противозаконни онлайн търговци. Само за продажба на забранен медикамент глобата е 25 хиляди лв.. За да намери нарушителите и да им връчи актовете от агенцнията търсят помощ от полицията.

" Обезпечаването на доказателствата е комплициран развой, който изисква време и старания от всички институции ", сподели магистър фармацевт Богдан Кирилов - шеф на ИАЛ.

А след сигнал на медията и Комисията за отбрана на потребителите стартира инспекция на уеб страницата за противозаконна търговия.

" Проверяваме за нелоялна процедура, която по някакъв метод може да вкара в подвеждане потребителите ", изясни Мария Филипова - ръководител на Комисията за отбрана на потребителите.

Сигнал има и към Национална агенция за приходите, тъй като лекарството е платено, само че не получена нито фактура, нито касова записка от продавача.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР