В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за

...
В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за
Коментари Харесай

В Плевен показват най-голямото сребърно съкровище на Балканите

В нощта на музеите в Плевен ще бъде показано за първи път пред аудитория най-голямото на Балканите сребърно богатство с монети от времето на последния български държател цар Иван Шишман, на султан Баязид и неговите синове. Това заяви за Българска телеграфна агенция доктор Володя Попов - шеф на Регионалния исторически музей в Плевен.

Имаме опция да представим пред гостите изключителни нови неща, посочи той. Първото е императорската мраморна глава, открита в Улпия Ескус от екипа на доцент Гергана Кабакчиева, а второто - сребърното богатство, открито в Кайлъка, от 8 500 сребърни монети. Те към този момент са обработени от експертите и проговарят за себе си, разяснява доктор Попов. Това е неповторима находка, каквато като учени и експерти не познаваме до този миг - единствена по рода си, откривана на Балканите, е уверен историкът.

По думите му съкровището съдържа четири разнообразни излъчвания. Едната емисия е на цар Иван Шишман, втората са монети на Баязид, а третата и четвъртата - на неговите синове. Всички монети са от сребро от интервала на рухването на България под османско иго. След 1415-18 година междуособната война сред синовете на Баязид за престола завършва и един от тях - Мехмед Първи, побеждава, става султан, и изтегля от Османска Турция всички сребърни монети - на татко си и на братята, претопява ги и пуска единствено свои, разясни доктор Попов. "Съкровището, което е намерено в Кайлъка е било прикрито по това време, заровено в земята. Така монетите са непокътнати до през днешния ден и дават доста информация - за стопанската система на Османска Турция, за взаимоотношенията с България, за връзките сред тези, които са се опитвали да наследят Баязид, за него самия, за йерархията сред султана и емирите, добави историкът. По думите му това е неповторима информация, която се дава в този момент. Към този интервал - преди интервала на рухването на България от Османско иго - тази находка е с неоценима стойност, акцентира доктор Попов.

На Балканите няма сведения за друго сходно богатство - като размер от четири групи сребърни монети - невероятна случайност, която ни дава опция да се доберем информация, до която не сме и мислили, че ще можем да достигнем, заключи историкът.

Нощта на музеите в историческия музей в Плевен ще бъде на 11 май и ще стартира от 19.30 ч. и ще продължи до 23.30 ч., входът е безвъзмезден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР