Най-добрите породи коне в света – конете са великолепни създания,

...
Най-добрите породи коне в света – конете са великолепни създания,
Коментари Харесай

Най-добрите породи коне в света – Топ 10 класация

Най-добрите породи коне в света – конете са превъзходни създания, извънредно умни и доста грациозни. Опитомени са от индивида от към 6000 години. Те са еднообразно завързан към стопанина си (подобно на кучето) и в същото време към дома си (като котките). Сега ще разгледаме едни от най-хубавите породи коне в света.

10. Морган (Morgan)


Това е американска порода кон. Има мощно и плътно тяло, горделив и самоуверен във своите дейности, както и доста грациозен. Това е първата документирана порода коне в Съединени американски щати. Морган допринеся доста за развиването на две други американски породи коне, а точно – Садълбред и Стандъртбред.

9. Джипси ванър (Gypsy horse)

Породата Джипси Ванър не е с конкретизиран генезис, само че е обвързвана с румънските роми, които са употребявали този кон за тежкотоварна работа. Този кон е пътувал из цяла европа и е извънредно хубав и изящен.

8. Стандартбред (Standardbred)

Това е американска порода коне, която се е употребила за бързото напредване на артикули.В днешно време се употребява повече за спортни цели.

7. Апалуза (Appaloosa)

Апалуза е американска порода коне, присъща със своите леопардови краски. Кръстена е на индианците от Низ Пърс, Айдахо. В края на 18 век породата е била съвсем унищожена, когато Съединени американски щати завземат териториите на индианците. Но през 1938 година породата е била възобновена от останали потомци на породата.

6. Американски Пейнт Хорс (American Paint Horse)

Това е американска порода коне, която съчетава двете профилни характерности на западния кон употребен в отглеждането на животни и тази на петнистата шарка пинто. Развит на основата на кръстоски сред петнисти коне, Куотър Хорс и чистокръвни линии, в този момент Пейнт Хорс е една от най-бързо разрастващите се породи в Съединените щати. Притежава идеални качества за кон – постоянна конструкция, пъргава атлетичност, спокоен манталитет и благоразположеност.

5. Мустанг (Mustang)

Мустангите са диви коне, които са наследници на пренесените от испанците в Америка иберийски коне. Те се кръстосали с локални породи коне, подивели и заживели свободни в прерията. Името „ мустанг “ идва от испанската дума  mesteño , която значи „ бездомно “ или „ диво животно “, изведено от израза  la mesta  – „ принадлежи на всички и на никого “.

4. Фризийски кон (Friesian horse)

Родината на тези коне е провинция Фризланд, ситуирана в северните елементи на Холандия. Това е една от античните европейски породи, водеща своето начало от междинните епохи. През ХVІ – ХVІІв. по време на кръстоносните походи е настъпило доста изменение в образа на холандските коне. Източната кръв, попаднала във вените на фризийците главно от арабски и андалузки коне, направила техния екстериор доста елегантен, главата – по-лека, а хода- по-висок. Изключително красиви и елегантни, с доста дълга грива и опашка. Невероятни животни.

3. Куортър (American Quarter Horse)

Това е американска порода коне, която е известна с бягането на къси дистанции. Името Куортър произлиза от британското (quarter mile) и е обвързвано със способността на тези конете да изпреварват другите породи в конни надпревари на четвърт миля или по-малко. Куортър е най-популярната порода в Съединени американски щати.

2. Чистокръвен британски кон (Thoroughbred)

Това е британска порода коне, която е основана с доста грижи и самообладание за няколко века, като кръстоските стартират още през 17 век. Нарича се още породист ездови кон и е най-разпространената ездова порода в света, доведена до съвършенство в развъдно отношение. Въпреки че породата е основана посредством кръстосване, основаните коне имат непрекъснат вид и продуктивност и понятието “чистокръвна порода ” е основателно. Всички модерни чистокръвни британски коне по мъжка линия произлизат от три ориентлски жребци:  Дарли Арабиан  (роден 1702 г.),  Байерли Търк  (роден 1679 г.) и  Годолфин Барб  (роден 1724 г.).

1. Арабски кон (Arabian horse)

Тази порода е основана в сухите пустини на Арабския полуостров и е една от най-древните културни породи в света. Тези животни са невзискателни и доста издържливи на дълги дистанции. За бедуините арабският кон бил подарък от Аллах, защото им бил необходим, с цел да преживеят в пустинята. Като свещени, тези животни не трябвало да се кръстосват с други. Арабският кон е взел участие повече от всяка друга порода при основаването на културните породи коне в целия свят.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР