В навечерието на Деня на народните будители на 27 октомври

...
В навечерието на Деня на народните будители на 27 октомври
Коментари Харесай

Кметът на Силистра награди личности и институции с принос в духовното развитие

В навечерието на Деня на националните будители на 27 октомври 2022 година от 17.00 ч. в зала 13 на Художествена изложба – Силистра, на публична гала доктор Юлиян Найденов – Кмет на Община Силистра, награди персони и институции с принос в духовното развиване на Силистра.

Церемонията почетоха:НВпр Доростолският митрополит Яков, регионалният шеф Николай Неделчев, доктор Габриела Миткова районно управление (на МВР) на МОН, Мария Недялкова, зам. -кмет “ Хуманитарни действия „, доктор Мирослав Тодоров зам.-кмет „ Финанси и стопанска система “, публицисти и посетители.Тази година кметът на Община Силистра – доктор Юлиян Найденов удостоява и награждава с благодарност и признателност – Будител на нашето съвремие 2022 година – с персонален принос в духовното развиване на община Силистра, научни достижения и всеотдайна преподавателска активност – доцент доктор на Филологическите науки Тодорка Георгиева.
Биография:
Доц. д.ф.н. Тодорка Георгиева е учител по български език в Катедрата по филологически и естествени науки към Филиал – Силистра на Русенския университет „ Ангел Кънчев “. Професионалният ѝ път стартира през 1981 година, когато приключва специалността „ Българска лингвистика “ във Висшия педагогичен институт в град Шумен (днес Шуменски университет „ Епископ Константин Преславски “). От 1981 до 1988 година работи като преподавател по български език и литература в град Силистра. През 1988 година, след извоюван конкурс, е назначена в Полувисшия педагогичен институт, чийто правоприемник през днешния ден е Филиал – Силистра на Русенския университет „ Ангел Кънчев “.
През 2001 година доцент Тодорка Георгиева придобива просветителната и научна степен лекар след сполучливо предпазена дисертация на тематика: „ Лексиката на Златоструй от ХІІ в. /с оглед на лексико-семантичните групи/ “. През 2005 година се хабилитира в научното направление Български език (Старобългарски език) с хабилитационен труд на тематика: „ Три истински слова в ранната старобългарска проповедническа традиция “.
През 2016 година пази дисертация на тематика: „ Изследване на Тържественика от ХІІ в. “ и придобива научната степен лекар на филологическите науки.
Научните ползи на доцент Тодорка Георгиева са в региона на медиевистиката. Автор е на изследвания върху езика и наличието на най-ранния дубликат на късата редакция на Симеоновия Изборник Златоструй, към който е прибавена колекция с календарни четива, известна като Тържественик. Особено внимание отделя на истинските слова в състава на двата сборника, част от които принадлежат на най-изтъкнатия всред Кирило-Методиевите възпитаници – Климент Охридски.
Изследванията на доцент Тодорка Георгиева са оповестени в шест монографии и две образователни пособия за студенти. Автор е на към 90 публикации и отчети. Научен началник е на един сполучливо защитил и двама сегашни докторанти. Участник е в академични, национални и интернационалните научноизследователски планове. Член е на Съюза на учените в България – клон Русе; на Научния център „ Преславска книжовна школа “ към Шуменския университет „ Епископ Константин Преславски “ и на Научния център „ Св. Дазий Доростолски “ към Филиал – Силистра на Русенския университет „ Ангел Кънчев “.
С оценката Благодеятел на 2022 година, за дарения в поддръжка на общността, за проявена разпоредителност, за съчувствие и човечност, кметът отличи управлението на компания „ Поларис 8 “ ООД, град Силистра, с представител инж.Никола Николов.
През 2022 година кметът – доктор Юлиян Найденов за Деня на националните будители също по този начин отличава и награждава 11 институции и 10 персони с принос за духовното развиване на Силистра:
Институции с годишнини и принос за духовното развиване
на гр. Силистра
• 135 години ОбУ „ Св. Климент Охридски “ с.Професор Иширково
• 115 години НЧ „ Просвета -1907 “, село Професор Иширково
• 80 години НЧ „ Светлина – 1942 “, село Главан
• 80 години НЧ „ Самообразование – 1942 “, село Йорданово
• 80 години НЧ „ Йордан Йовков -1942 “, село Казимир
• 65 години НЧ „ Заря – 1957 “, село Брадвари
• 50 години Художествена изложба в Силистра
• 50 години от основаването на танцов отбор „ Добруджа “
• 25 години ПГПТ „ Евлогий Георгиев “
• 25 години Клуб „ Амадеус “
• 20 години от основаването на Сдружението на литературните създатели „ Реката “

Признателност към персони с принос за духовното развиване на Силистра
• Георги Куртев – 90 години
Той е първият член на Съюза на българските художници от Силистренския район. Г-н Куртев има забележителен принос за одобряването на силистренската керамика в България и в над 50 страни по света. Изявен занаятчия на дребната пластика. Негово дело е художественото оформление на редица учебни заведения и публични здания.
• Доц. доктор Илиянка Горанова – 80 години
Доц. Горанова е в системата на образованието по български език – от 1966 година до през днешния ден. 50 години под друга форма в е в просветителната система на град Силистра и на Силистренска област: в интервала 1992 – 1997 – шеф на Учителския институт със забележителен принос за присъединението му към Русенския университет,,Ангел Кънчев “; в интервала 1997 – 2008 – шеф на Филиала на Университета в нашия град. През годините инициира и взе участие в разнообразни квалификационни форми с учители от общината и региона.
Един от учредителите е на Сдружение с нестопанска цел,,Клуб на учителя пенсионер „ Иван Байчев “ и негов ръководител от 2016 година до през днешния ден.
Почетен жител на гр. Силистра за 2018 година.
• Константин Дончев – 80 години
От 1986 година е член на Съюза на българските художници. В страната и чужбина има над 30 независими изложения. Печели доста влиятелни награди, измежду които и Призът за живопис на Международния фонд „ Св. св. Кирил и Методий “.
Творби на Коста Дончев са част от сбирки в България, Румъния, Гърция, Турция, Израел, Англия, Южна Корея, Италия, Франция и Съединени американски щати. Председател е на Дружеството на художниците в гр. Силистра. Бил е кмет на гр. Алфатар.
• Красимир Коев – 80 години
Завършил е българска лингвистика и специализация по книжовен разбор в Софийския университет,,Свети Климент Охридски “. В град Силистра е от 1973 година. Под разнообразни форми взе участие в просветителния и културния живот на Силистра и на Силистренска област: преподавател по български език и литература, специалист по български език и литература към регионалния Регионален инспекторат по образованието; един от основателите на Езиковата гимназия,,Пейо Яворов “ и неин първи шеф. Под негово управление гимназията зае авторитетното си място и в народен мащаб. Активен участник в културния живот на Община Силистра.
• Минчо Панев – 75 години
Акордеонист с 55 години музикално творчество. През годините е взел участие допълнително от 15 певчески обединения. Има голям брой записи в български национални малките екрани, само че в последните години записва 75 видеоклипа в телевизия „ Сънрайз Маринов “. През 2019 година проф. доктор Тодор Киров – учител в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „ Проф. Асен Диамандиев “ – гр. Пловдив написва книгата „ Добруджанския акордионист Минчо Панев “.
• Иванка Христова – 70 години
Учител, библиотекар и създател на 7 книги, член на Съюза на българските писатели. На 7 октомври госпожа Христова отпразнува своя 70-годишен празник с представянето на най-новата си книга „ На Дунав “.
• Ванушка Ангелова Александрова – 60 години
Старши преподавател по български език и литература в ОУ „ Отец Паисий „. Дългогодишен началник на клубовете по „ Литературно творчество “ и „ Художествено слово “ към Центъра за работа с деца. Като редактор, дружно с детска редакция, издава първият детско- младежки вестник в град Силистра – „ Карнавал “. Преди 32 години слага началото на Областния рецитаторски конкурс „ С България в сърцето “ и „ Духът на българина “, които се организират и до през днешния ден. През годините е удостоена с доста оценки – самопризнания за труда й – почетно отличие “ Неофит Рилски “ от Министерство на образованието и науката и следващи години преподавател на годината от Община Силистра.
• Румяна Гидолова
Журналист, дълготраен радиоводещ и основен редактор на Радиоцентър – гр. Силистра /Общинско кабелно радио/. Любим глас на Силистра. Носител на награди като рецитатор и публицист.
• Румяна Вълчанова
Музикален възпитател. Повече от 40 години работи в областта на детското музикално певческо изкуство. През 1981 година към Младежки дом – Силистра основава детската вокална група „ Бяло, зелено, алено “. Стотици младежи минават през репетиционните зали, концертните подиуми и състезания под управлението на госпожа Вълчанова. Между тях са: Миглена Илиева, д – р Юзай Незир, Йордан Марков, Мелин Ердинч, Ева Илиева. Дълги години е преподавател по музика в силистренски учебни заведения. Била е шеф на Детската школата по изкуствата. Пенсионира се като Ст. специалист по музика при РИО на МОН /сега РУО/.
• Лилия Пейчева-Тодорова
Музикант – възпитател. 26 години работи като преподавател по пиано. Преподавател е по музика в силистренски учебни заведения и корепетира на хор “ Седянка “. Създава клуб „ Пианисимо “. Художествен началник и създател на трио „ Елмина “ – Милица, Елица и Марина, които са нейни дъщери. Трио „ Елмина “ имат голям брой оценки и призови места с участия както в района, по този начин и в национални и интернационалните състезания.
Водещ на церемонията беше госпожа Бонка Скорчелиева.В програмата участваха ученици на МШ „ До, Ре,Ми “, трио „ Елмина “, Рецитаторска група от ОУ „ Отец Паисий “, музиканти с осъществяване на пиано и цигулка, с началник Грета Дончева-клуб „ Амадеус “ и Минчо Панев с български фолклор.
Честит празник на всички създатели, деятели на културата, просветата и изкуството!
Честит ден на националните будители!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР