В очакване на резултатите от матурите на зрелостниците, просветното министерство

...
В очакване на резултатите от матурите на зрелостниците, просветното министерство
Коментари Харесай

Оценки за постижения: Ще има ли входно и изходно ниво в детските градини?

В очакване на резултатите от матурите на зрелостниците, просветното министерство приготвя способ за оценяване и на най-малките. Целта е да се видят достиженията на децата на входа на детската градина и преди да прекрачат за първи път учебния предел. На базата на резултатите ще се дефинира и финансирането, което ще се отпуска на образователните заведения.

Борбата за място в градината скоро ще прелее в такава за достиженията на децата още преди да стартират учебно заведение. 3-годишният Мартин може да е измежду първите, за които игрите и песните в градината към този момент няма да са толкоз безгрижни.

" Прекален стрес и напрежение за децата, не виждам нужда той да се случва! Ако се стигне до подобен вид оценяване, то би трябвало да е под формата на игра и децата изобщо да не схващат, че са изпитвани ”, съобщи майката на Мартин Кристина Лалова.

" В тази си възраст всяко дете е на друг стадий, което е изцяло обикновено. Такъв вид оценяване не би дало резултат за свършената работа от самата детска градина ”, добави бащата на 3-годишното момче Ивайло Лалов.

Според учителите обаче оценяването още на входа на учебното заведение няма да натежи на никого. Напротив – ще помогне. " Една такава диагностика оказва помощ за продължаващото образование, подсказва на родителите, когато би трябвало да бъдат ориентирани към експерти, респективно оказва помощ и на нас да разпределим учениците отмерено в паралелки, тъй че да няма скупчване на възпитаници, които нямат нужните умения ”, изясни Таня Панчева, шеф на 55 СУ " Петко Каравелов ”.

За NOVA от МОН уточниха, че и в този момент в детските градини се наблюдават уменията на децата. А това, което се планува, не са изпити като матурите при учениците, допълват още от ведомството.

" Целта на предвижданата смяна е използването на обединен инструмент за следене на достиженията на децата при първото им постъпване в детската градина и преди постъпването в първи клас. Това ще даде опция за съпоставимост на резултатите сред другите институции ”, се споделя в позицията.

Предвижда се оценяването на най-малките да стартира след три години. " Важното е да се каже, че това, което следва, не е толкоз определящо за по-нататъшното развиване на индивида. Важно е по какъв начин се подготвят, в каква конюнктура са, по какъв начин ще подходи изпитващият към тях. Да не усещат напрежението, което множеството от децата, отивайки на едно ново и на непознато място, претърпяват ”, счита Савина Пчелинцева, педагогичен консултант в 55 СУ. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР