Градушки и силни бури удариха няколко области в страната снощи.

...
Градушки и силни бури удариха няколко области в страната снощи.
Коментари Харесай

Силна буря удари Северна България, на места е обявено частично бедствено положение

Градушки и мощни стихии удариха няколко области в страната нощес. В Ловешка област са нанесени вреди по инфраструктурата. В Шумен централните улици се трансфораха в реки. Сериозни провали има и във Велико Търново, а кметът на общината свика спешния щаб. Градушката в региона е била с размера на орех. Сред най-пострадалите е регионът на Арбанаси.
В Арбанаси нямаше ток за към 3 часа, предава Българска национална телевизия. Десетки коли са потрошени, в това число коли в огромна автокъща. Стихията отнесе и покрива на едно от учебните заведения във Велико Търново - няма потърпевши.
Много улици са отнесени, има и доста паднали дървета. Движението по основния път към Русе беше затруднено, а градините на всички поданици в региона са безусловно унищожени. Кризисният щаб ще прави оценка занапред вредите.
" Централният корпус на учебното заведение, ламариненият покрив е извърнат, улуците ги няма. Екипи на учебното заведение обезопасяват региона. За на следващия ден разгласяваме неучебен ден - ще създадем всичко належащо, с цел да бъде демонтиран този рисков покрив ", сподели шефът на учебно заведение " Вела Благоева ".
В ловешкото село Радювене ще бъде оповестено отчасти бедствено състояние след бурята, която отнесе покриви на къщи, пътна настилка и паднали дървета.
Проливният дъжд, подправен с градушка наводни улици, изби и къщи в центъра на Ловеч. В регионалния град за 20 минути са паднали 25 литра на кв. метър дъжд. 
" Първо падна дъждът, по-късно беше подправен с градушка, нямаме вреди по колите. Най-пострадалото село още веднъж е Радювене, това е близко село до Ловеч, на към 10 километра, което и при миналата стихия на 3 юни пострада. Сега още веднъж има паднали дървета, скъсани електропроводи, няколко покрива отчасти са разкрити. Все още няма ток. Смятам да разглася отчасти бедствено състояние в това село, защото много му се струпа. В Ловеч екипите реагираха бързо дружно с пожарната, с полицията. Имаше отцепени улици, няколко закъсали автомобила, единият от които много потърпевш, наводнен, само че към този момент се възстановяват нещата, защото екипите съумяха да се оправят ", сподели кметът на Ловеч Страцимир Петков.
Улиците в Шумен също се трансфораха в реки. Над 20 сигнала за наводнени пространства, мазета, паднали дървета и клони и закъсали коли са получени в противопожарната работа.
Такси е било блокирано под мост. Наложило се е пасажерите да газят в дълбоката вода, с цел да излязат от водния капан. Два автомобила са пропаднали в дупки в региони, където са се правили ремонтни действия. Екипи на пожарната и полицията работят по подадените сигнали.
За градушка с величина на яйце алармираха и от Габрово, Сливен и Правец.
От 19:00 ч. до 21:00 ч. в звената на пожарната из страната са получили 41 сигнала за катастрофи – основно за паднали клони и дървета и наводнени обекти. Най-много са сигналите от Велико Търново – 24, като вредите по покриви на къщи и коли са огромни. В Ловеч са получили 3 сигнала, а в Сливен – 4, от които два са за наводнени улици.
Във Варна са 2 сигнала за паднали клони, в Ямбол – 6, а в Търговище – един. В Шумен също има паднало дърво.
ИЗТОЧНИК: offnews.bg
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР