В началото на пролетта повечето хора се оплакват от пролетна

...
В началото на пролетта повечето хора се оплакват от пролетна
Коментари Харесай

Пет храни, с които ще преодолеем пролетната умора

В началото на пролетта множеството хора се оплакват от пролетна отмалялост. Тя се показва в изнемощялост, постоянно главоболие, безсилие. Природата още веднъж дава натурално лекарство под формата на пресни храни. Коприва, спанак, пресни билки са единствено някои от потребните храни, които е добре да създадем част от менюто си.

1. Коприва

Копривата е съкровищница от витамини и минерали. Тя е богата на белтъчни съставки, антиоксиданти, каротин и разнообразни минерали - калий, калций, магнезий, желязо. Повдига общия тонус и имунитета, лекува анемия и ставни проблеми.

2. Маруля

Тя съдържа витамините А, С, Е, К, минералите калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, манган, селен и цинк, обезпечава на организма фибри и целулоза, като усъвършенства храносмилането.

Всички сортове зелена салата са доста подобаващи за диети, защото имат малко калории, а съществуването на фибри оказва помощ за храносмилането и придава възприятие на задоволеност.

3. Репички

Пролетната салата не може да мине без репички.Те съдържат малко калории и въглехидрати, само че това не може да се каже за количествата фибри, калий, фолиева киселина и витамин С в тях. Според проучвания потреблението на кореноплодни зеленчуци може да понижи риска от сърдечносъдови болести.

4. Глухарче

Още от древността глухарчето се прибавя в салати и диетични ястия. То е употребявано за лечение на всевъзможни чернодробни и храносмилателни проблеми. Листата са по-горчиви, само че вървят добре с други пролетни зеленчуци. Именно листата на глухарчето имат свойството да пречистват черния дроб и жлъчката, да усъвършенстват обмяната на веществата, в това число при затлъстяване и диабет.

В глухарчето се откриват още калий, стеролити, флавоноиди, както и огромно количество инсулин. Приемът му води до намаление на равнищата на кръвната захар и може да се ползва при лекуването на диабет.

5. Спанак

Вкусните листа на спанака са отличен източник на желязо, изключително скъпо за вегетарианците, което играе основна роля в процеса на транспорт на О2 в кръвта и насищането на тъканите на целия организъм с него.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР