В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към

...
В началото на петъчната търговия американският суров петрол поскъпна към
Коментари Харесай

Цената на американския лек суров петрол достигна 58,58 долара за барел

В началото на петъчната търговия американският недопечен нефт нарастна към нов близо две и половина годишен връх на фона на стягане на пазарите в Северна Америка, откакто преди дни най-големият петролопровод от Канада за Съединени американски щати, "Кийстоун ", беше заставен краткотрайно да спре да действа предвид на механически проблем, обвързван с разлив на нефт, съобщи БНР.

Канадският оператор TransCanada Corp. разгласи във вторник, че ще редуцира до края на ноември с най-малко 85% своите доставки на нефт за Съединени американски щати, равняващи се на към 590 хиляди барела дневно. Тръбопроводът "Кийстоун ", който свърза нефтените полета в канадския щат "Албърта " с американските петролни рафинерии, спря през предходната седмица краткотрайно подаването на нефт, откакто се откри, че има приключване, равняващо се на 5 хиляди барела в Южна Дакота.

Това докара до съществено понижаване на складовите петролни ресурси в огромния петролен хъб "Кушинг " в Оклахома, като анализатори чакат проблемите с тръбопровода "Кийстоун " да причинят по-нататъшно намаление на американски складови наличия. По-рано тази седмица Енергийната осведомителна администрация (EIA) регистрира понижаване на запасите в Съединени американски щати с 1,9 млн. барела за седмицата до 17-и ноември.

Притесненията към нарушените доставки от Канада способстваха за повишаване на фючърсите на американския лек недопечен нефт с доставка през януари с към 1% към 58,58 $ за барел - най-висока цена от 1-ви юли 2015-а година насам. В същото време януарските фючърси на нефт вид брент се търгуват към тяхното вчерашно равнище на затваряне към 63,50 $ за барел, само че откакто в границите на предходните три дни на търговия те набъбнаха с 2,1%.

Трябва да се има поради, че днешната търговия се чака да бъде релативно внимателна и в дребни размери предвид на дългия уикенд в Съединени американски щати за Деня на благодарността. Въпреки, че финансовите пазари в Съединени американски щати ще отварят след вчерашния формален неработен ден, те ще действат много по-кратко от елементарното на фона и на всеобщата неуравновесеност за извършване на покупки на дребно, която е типична за така наречен "Черен петък ".
Относително високите петролни цени не престават да намират поддръжка от полаганите от ОПЕК старания за ограничение на производството за решение на казуса с световното свръхпредлагане на скъпата енергийна суровина. Очаква се на идната на 30-и ноември среща във Виена страните от ОПЕК и други водещи производители като Русия да се договорят за ново 9-месечно удължение на съглашението за понижаване на добивите с 1,8 млн. барела дневно до края на 2018-а година (от сегашния краен период на 31-ви март 2018-а).

В този дух е и днешно изказване на съветският министър на енергетиката Александър Новак, който удостовери, че на срещата на ОПЕК през идната седмица ще бъде дискутирано удължение на периода на деяние на актуалното съглашение за редуциране на петролните добиви.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР