Германия откликна на призива на Украйна да й помогне с

...
Германия откликна на призива на Украйна да й помогне с
Коментари Харесай

Политико: Съюзниците на Германия не искат да доставят на Украйна системи за ПВО

Германия откликна на апела на Украйна да й помогне с противовъздушната защита, като даде обещание да й изпрати няколко от своите системи за Противовъздушна отбрана и да активизира помощта на съдружниците си, само че съвсем никой не последва апела на Берлин, написа американският вестник " Политико ", базирайки се на осведомени източници.

Досега Берлин се е заел да даде на Киев 3 от своите 11 системи " Пейтриът " , както и повече от 50 системи Gepard с по-малък обхват и ракети въздух-въздух, способни да противодействат на обстрела от ракети, управляеми бомби и дронове.

Изпращането на повече е " безспорен приоритет ", каза Аналена Баербок по време на посещаване в Киев във вторник, където тя сподели, че Берлин е оказал помощ за набирането на 1 милиард евро в поддръжка на въздушната защита на Украйна.

Германските политици   разчитаха на съдружниците да се причислят към самодейността на Германия за незабавни дейности за въздушна защита.

Съюзниците на Берлин обаче не желаят да изпратят в Украйна системите си за ПВО " Пейтриът ", с които разполагат, споделиха пред изданието двама души, осведомени с договарянията.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг даде да се разбере, че съдружниците имат системи, които могат да бъдат предоставени на Украйна . Но не е елементарно да се координира тяхното предаване на украинската войска, написа Politico.
 Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече Противовъздушна отбрана системи за Украйна
Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече Противовъздушна отбрана системи за Украйна

Конкретно се работи за обезпечаването на още батареи Patriot

От другите европейски страни със системи " Пейтриът ", Испания и Гърция до момента са, макар че Мадрид изпраща ракети. Полша, сериозен канал за оръжия, ориентирани към Украйна, също отхвърли даряването на една от своите системи, защото министър председателят Доналд Туск упорства, че няма с какво да ги размени.

Една от аргументите за нежеланието да бъдат изпратени " Пейтриът " е, че те са скъпи - към 1 милиард $ на единица - и всяка изстреляна от тях ракета прехващач коства милиони.

Нещо повече, страните не желаят да поемат удара върху личната си противовъздушна защита, нужен за осъществяване на доставките за Украйна, сподели Фабиан Хофман, откривател, работещ по ракетни технологии в университета в Осло.

Министерството на защитата на Германия съобщи, че Белгия, Дания, Норвегия, Канада и Холандия са поели ангажимент за финансиране, а Франция, Испания, Румъния, Литва, Белгия, Съединените щати и Обединеното кралство са дали обещание да прибавят материали и ракети.

Латвия също желае да се причисли към програмата, споделиха от министерството.
 Топ боен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго
Топ боен от Швеция: Войната в Украйна е в задънена улица и ще продължи дълго

Западът е ленив в поддръжката си към Киев
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР