Както всяка година на 19 юни Банско се преклони пред

...
Както всяка година на 19 юни Банско се преклони пред
Коментари Харесай

Банско отбеляза 302 години от рождението на Паисий Хилендарски

Както всяка година на 19 юни Банско се преклони пред родоначалника на българското Възраждане свети Паисий Хилендарски. Тържеството беше отдадена на 302 години от рождението на великия банскалия.

След литургията в църквата „ Света Троица “, в символ на респект пред делото и духовното наследството на една от най-значимите фигури в българската история и просвета, пред паметника на отец Паисий бяха поднесени цветя от кмета на община Банско Стойчо Баненски, ръководителя на Общинския съвет Димитър Русков, децата от Началното учебно заведение, чийто патрон е св. Паисий, свещеници, възпитаници и жители.

В топлия летен ден се събраха голям брой поданици и посетители на Банско да засвидетелстват, че делото на първия Будител е живо и ние - българите, помним неговия завет да се гордеем със своя жанр и с предишното си.

Честването на годишнината от рождението на свети Паисий Хилендарски и православния празник на негово име беше следващото доказателство за неугасващата респект към този незабравим българин и за значимостта на неговото дело в нашата история.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР