В много добро състояние са културите в Държавното горско стопанство

...
В много добро състояние са културите в Държавното горско стопанство
Коментари Харесай

Не достигат работници за горите, трябва механизация

В доста положително положение са културите в Държавното горско стопанство /ДГС/ в Добрич, основани по план „ Земите и горите на орела “, бе установено на взаимна теренна инспекция с лесовъди от Североизточното държавно дружество и стопанството.

„ Работата ни по този план върви сполучливо и след няколко години ще можем да се похвалим с новите пояси, които сътворяваме в този момент. Пред лесовъдите от Добруджа обаче стои една в действителност огромна задача – презалесяване на съхнещите пояси и тяхното възобновяване ”, заяви зам.-директорът на ДГС-Добрич, инж. Йорданка Найденова. Тя сподели още, че работата е доста, а проблем за всички стопанства е неналичието на работна ръка.

„ С всяка минала година понижават хората, които са подготвени да поставят труд в горите. Част от живеещите в селата отпътуват зад граница, с цел да търсят прехранване, а дребното останали избират да работят за огромните земеделци, които заплащат по-добре. Горският бранш би трябвало да залага от ден на ден на високотехнологични машини, които да заменят хората, тъй като работата в горите е тежка и ползата към нея ще продължи да понижава ”, безапелационна е инж. Найденова.

Според нея, би трябвало да се търси опция посредством европейски планове да се набави нужната техника и целият развой - от залесяването до дърводобива, оптимално да се механизира.

Проект „ Земите и горите на орела “ се финансира по стратегия Life на Европейски Съюз. Целта му е да бъде съхранена и увеличена популацията на дребния писклив орел на територията на страната ни посредством основаване на нови гори и хранителна база, типични за типа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР