В материал, озаглавен Добросъседството се доказва с дела, скопският вестник

...
В материал, озаглавен Добросъседството се доказва с дела, скопският вестник
Коментари Харесай

Нова Македония: Добросъседството се доказва с дела

В материал, озаглавен " Добросъседството се потвърждава с каузи ", скопският вестник „ Нова Македония “, представен от организация " Фокус ", разяснява първото съвещание на взаимната междуправителствена комисия сред Северна Македония и България.
Днес в София ще се организира първото съвещание на взаимната междуправителствена комисия сред Македония и България - със съпредседателството на македонския външен министър Никола Димитров и министъра на външните работи на Република България Екатерина Захариева. Тази среща на междуправителствената комисия се организира в сходство със отговорностите, произлизащи от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан сред двете страни през август 2017 година Според македонското Министерство на външните работи в границите на програмата на междуправителствената комисия са планувани двустранни срещи на министрите Димитров и Захариева, както и срещи на представителите на министерствата на: стопанската система, защитата, локалното самоуправление, образованието и науката, превоза и известията, на които ще се разисква постигнатия прогрес в съдействието в тези области след подписването на Договора.
Въпреки че това ще бъде първата публична междуправителствена среща сред българските и македонските държавни екипи, в края на предходната седмица се организира шестата среща на смесената Македоно-българска комисия, която преразгледа учебниците по история за началното обучение в двете страни. Също по този начин тази просветителна и историческа комисия е част от отговорностите, произлизащи от Договора за другарство, добросъседство и съдействие сред Македония и България. На срещата, извършена в Скопие, бяха прегледани исторически книги за пети клас в България и за шести в Македония, т.е. учебниците за средновековния интервал. Бяха прегледани забележките, които преди бяха обменяни от специалисти от двете страни, и бяха маркирани местата, към които могат да се създадат рекомендации.
" Изводът беше, че първият план за средновековния интервал ще бъде прегледан през идващите два месеца и се надяваме, че на идващото съвещание през септември ще можем да приемем рекомендациите за Средновековието ", сподели ръководителят на македонската част на комисията Драги Георгиев.
За праистория, древност и средновековие сред двете страни няма огромни разлики. За древността българската страна има забележка, да вземем за пример, че в македонските учебници е писано, че деятел Павел е образувал македонска черква, а македонските забележки са, че под термина " български земи " се показват и македонските, които са били отвън границите на българската средновековна страна.
На това съвещание на Образователната и историческата комисия стартира полемика за възпоменанието на Гоце Делчев, само че тази тематика ще бъде разисквана на идващото съвещание на комисията, което ще се организира през септември.
Македоно-българската експертна комисия по просветителни и исторически въпроси работи от една година и до края на годината са планувани две или три срещи за довеждане докрай на процеса с учебниците, които обгръщат интервалите на праисторията, Античността и Средновековието. Според модела на тази комисия действа още една, която преглежда учебниците в Македония и Гърция и е основана в сходство с наредбите на Преспанския контракт, подписан на 17 юни предходната година.
Македоно-гръцката експертна комисия по-късно стартира своята работа и до момента организира две съвещания. След всяка среща комисиите изпращат рекомендации към своите държавни управления, а това, което е хармонизирано, според двустранни съглашения, би трябвало да се ползва в учебниците в трите страни. След срещите на Македоно-гръцката комисия някои членове на гръцката част на комисията оповестиха, че заключенията на Комисията ще бъдат въведени в учебниците у нас през идната образователна година, т.е. от септември. Учебната година в Северна Македония завършва през днешния ден, само че Министерството на образованието и науката не са съобщили за смяна на учебниците по история.

„ Миналата година коригирахме 22 учебника за начално обучение, математика и просвета, които към този момент имат доста усъвършенствано наличие. Също по този начин подготвихме 31 нови учебника за приблизително обучение и, уповавам се, ще бъдат налични за учениците до или най-малко при започване на новата образователна година. От тези процеси са отделени учебници по история, тъй като знаете, че са образувани комисии, в които се образуват представители на нашата и прилежащите страни, с желанието да се обсъдят обстоятелствата и да се посочи наличието, което би трябвало да се съдържа в тези учебници. “ След като комисиите изпълнят дилемите си, ние като министерство ще подходим към тяхното основаване и печатане “, сподели по-рано в изявление министърът на образованието Арбър Адеми.
С други думи - добросъседството се потвърждава с каузи, разясняват в умозаключение северномакедонските медии. 

Нашата оценка е, че в политическата част на връзките на България и Северна Македония има значителен прогрес, съобщи по-рано българският външен министър Екатерина Захариева след първото съвещание на взаимната междуправителствена комисия. По щекотливата тематика с историята, Захариева уточни, че за България въпросът е " може би най-важният детайл от Договора за добросъседство " със Северна Македония. И увери, че с цел да изградим откровено другарство със Скопие, което " нито една рецесия няма да скапе ", би трябвало да стъпим на основата на истината.
Същевременно северномакедонският външен министър Никола Димитров разгласи, че има прогрес с историята - за Античността и Средновековието, само че имало и " доста пластове " по отношение на историческата истина, макар че диалогът е почнал. " Ако няма същински взор към историята, процесът на доближаване ще се провали. Искам да уверя, че Република Северна Македония е отдадена на този развой ", сподели Димитров, и добави, че не е допустим разновидността единствено на отчитане на активност, т.е. срещи без резултат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР