В края на миналото десетилетие за един млад инженер в

...
В края на миналото десетилетие за един млад инженер в
Коментари Харесай

2023: Краят на евтините пари - трус за американската стартъп индустрия

В края на предишното десетилетие за един млад инженер в Съединени американски щати e най-лесната работа да се качи на скутер Bird, който да го закара до близкия офис на WeWork.

Тогава обаче се появи COVID-19. Електрическите скутери и пространствата за коуъркинг изгубиха смисъла си, само че пък се появи неочаквана потребност от принадлежности, които да разрешават отдалечено съдействие. Парите на вложителите се насочиха към приложения за развлечение и онлайн обучение, които да подкрепят потребителите в „ новото обикновено “.

Двата интервала си наподобяват по едно главно нещо - парите са евтини и в обилие. Политиката на Федералния запас за съвсем нулеви лихвени проценти е в действие от времето след финансовата рецесия през 2008 година, а напъните за стимулиране на стопанската система по време на пандемията прибавят масло в огъня, като подтикват вложителите да поемат опасности, залагайки на идната огромна иновация и крипто, написа в собствен разбор на американската стратъп промишленост и разтърсванията в нея от последната година CNBC.

През 2023 всичко това завърши, откакто Фед подвигна главния си лихвен % до най-високото равнище от 22 години насам, непрекъснатата инфлация отблъсна потребителите, а предприятията се концентрираха върху успеваемостта. Всичко това в последна сметка спука балона на евтините пари и докара до оттегляне на вложителите в рисков капитал от рекордните равнища на финансиране, достигнати през 2021 година Тази наклонност принуди доста стартъпи да намерят нови способи да се задържат на повърхността или да банкрутират, като за доста от тях се оказа, че на процедура няма работещо решение.

Наскоро WeWork и Bird подадоха молби за оповестяване в неплатежоспособност, а високо оценени артикули от Коронавирус ерата като стартъпа за видеоконференции Hopin и компанията за основаване на онлайн общности Clubhouse отидоха в небитието. В същото време криптопредприемачът Сам Банкман-Фрайд, създател на провалилата се криптоборса FTX, беше наказан по обвинявания в машинация, което може да го вкара зад решетките за цялостен живот.

Миналата седмица Тревър Милтън, създател на автомобилния производител Nikola, на собствен ред беше наказан на четири години затвор за машинация, откакто компанията му доближи оценка от 30 милиарда $, обещавайки да предложи на всеобщия пазар транспортни средства, задвижвани с водород.

Със сигурност през 2024 година следва още болежка за стартъп промишлеността в Съединени американски щати, защото парите за неустойчиви бизнеси не престават да понижават. Рискови вложители като Джеф Ричардс от GGV Capital подчертават, че дните на политиката на нулеви лихвени проценти са напълно в предишното и единствено положителните компании ще реализират резултати.

" Предсказание: 2024 година е годината, в която най-сетне ще погребем класа на " еднорозите " от 2021-ва година и ще стартираме да приказваме за нова годишна продукция от страхотни компании ", написа Ричардс в обява в X на 25 декември.

Инвеститорите очевидно са разчувствани от технологиите. След 33% спад през 2022 година Nasdaq Composite скача с 44% през тази година, което слага показателя на софтуерните компании в позиция да записва най-силната си година от 2003 година насам.

Производителят на чипове Nvidia усили цената си повече от три пъти през тази година, защото фирмите за облачни услуги и стартъпите за изкуствен интелект изкупуват процесорите на компанията, нужни за образование и работа с усъвършенствани модели.

Компанията майка на Фейсбук Meta усили пазарната си капитализация с съвсем 200%, възстановявайки се от жестоката 2022 година, с помощта на забележителното понижаване на разноските и личните си вложения в изкуствен интелект.

Спадът през 2023 година настъпи в елементи от софтуерната стопанска система, където облагите в никакъв случай не са били част от уравнението. Погледнато в ретроспективен проект, равносметката беше предвидима, показва още в разбора си CNBC и напомня:

„ Между 2004 и 2008 година вложенията в рисков капитал в Съединени американски щати възлизат приблизително на към 30 милиарда $ годишно, съгласно данни на Националната асоциация за рисков капитал. Когато Фед сведе лихвените проценти покрай нулата, огромните финансови мениджъри изгубиха опцията да получават възвръщаемост от закрепен приход, а технологиите доведоха до масиран напредък на международната стопанска система и до резистентен бичи пазар на акции “.

Това стимулира вложителите, жадни за рентабилност, да се влеят в най-рисковите области на технологиите. От 2015 година до 2019 година фондовете за рисков капитал са вложили приблизително 111,2 милиарда $ годишно в Съединени американски щати, като съвсем всяка година слагат върхове. Манията доближава зенита си през 2021 година, когато фондовете за рискови вложения наливат над 345 милиарда $ в софтуерни стартъпи - повече от общата сума, вложена сред 2004 и 2011 година

Възходи и падения

Спиралата на WeWork към банкрут се приготвя дълго време. Доставчикът на работни пространства притегля милиарди от SoftBank при оптималната оценка от 47 милиарда $, само че е взривен при първия си опит за IPO през 2019 година Инвеститорите са възмутени от загубите на стойност над 900 млн. $, които компанията е натрупала през първата половина на годината, и са скептични към покупко-продажбите със свързани лица, в които взе участие основният изпълнителен шеф Адам Нойман.

В последна сметка WeWork дебютира на борсата без Нойман, който се отдръпва през септември 2019 година, посредством сдружение със специфична цел за придобиване (SPAC) през 2021 година Въпреки това комбинацията от възходящи лихвени проценти и забавеното връщане в офиса утежняват финансовите индикатори и цената на акциите на WeWork.

Пътят на в миналото звездния стартъп Bird към банкрута следва сходна траектория, макар че компанията за електрически скутери доближава доста по-ниска оценка на частния пазар от 2,5 милиарда $. Основана от някогашния чиновник на Uber Травис ВандерЗанден, Bird става обществена посредством SPAC през ноември 2021 година, само че цената ѝ бързо пада под първичната цена.

Далеч от дните на своя бърз напредък през 2018 година, когато компанията афишира, че е достигнала 10 милиона пътувания за една година, моделът на Bird се разпада, когато вложителите стопират да наливат пари, с цел да субсидират евтините пътувания за потребителите.

През септември компанията беше изключена от Нюйоркската фондова борса и стартира да се търгува извънборсово. По-рано този месец Bird подаде молба за отбрана от банкрут по глава 11 на американското законодателство, уреждащо сходни обстановки, и съобщи, че ще употребява процедурата, с цел да улесни продажбата на активите си, която се чака да завърши през идващите 90-120 дни.

Пандемията се трансформира в потрес за доста предприятия като WeWork и Bird, само че и в катализатор за цялостен нов клас компании. Поне за малко.

Бумът на цените на акциите на компании като Zoom, Netflix и Peloton накараха вложителите в стартъпи да се включат в напълно нови софтуерни сфери.

Платформата за виртуално обмисляне на събития Hopin, учредена през 2019 година, да вземем за пример отбелязва нарастване на оценката си от 1,5 милиарда $ през декември 2020 година до 7,75 милиарда $ през август 2021 година Междувременно Andreessen Horowitz застава зад Clubhouse като приложение за образуване на виртуални сесии с присъединяване на известни персони - новаторска концепция, когато всички бяха заключени у дома. Компанията управлява инвестиция в Clubhouse при оценка от 4 милиарда $ при започване на 2021 година

Но Clubhouse по този начин и не се трансформира в бизнес, откакто растежът на потребителите бързо доближава плато. През април 2023 година компанията декларира, че редуцира половината си личен състав, с цел да " рестартира " бизнеса си.

" Тъй като светът се отвори след пандемията, за доста хора стана по-трудно да намират приятелите си в Clubhouse и да участват дълго време в платформата в всекидневието си ", разясняват съоснователите Пол Дейвисън и Рохан Сет в обява в блога на компанията.

Hopin също зависи значително от това хората да останат у дома, залепени за своите устройства. В средата на 2021 година създателят Джони Буфархат разяснява пред CNBC, че компанията ще излезе на борсата след две до четири години. Вместо това бизнесът ѝ в последна сметка е обхванат от RingCentral през август за 50 млн. $.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР