В края на декември 1979 година съветски танкове навлизат в

...
В края на декември 1979 година съветски танкове навлизат в
Коментари Харесай

Москва и Игрите на ХХII Олимпиада

В края на декември 1979 година руски танкове навлизат в Афганистан. Американският президент Джими Картър слага период за отдръпване на войските - 20 февруари. Когато това не се случва, той приканва за протест на Летните Олимпийски игри Москва 1980.

Игрите на ХХII Олимпиада са открити на 19 юли - Голямата Арена на Централния стадион “Ленин ” в Москва от президента Леонид Брежнев. Церемонията е всеобща и зрелищна. Но в съветската столица не идват делегации от 65 страни. Не всички от тях бойкотират публично - някои показват стопански аргументи. Участват 80 - най-малкия брой от 1956 година. Големите отсъстващи са Съединени американски щати, Канада, Федерална Република Германия, Япония, Китай, Норвегия.

Но, американски съдружници като Англия, Финландия, Франция, Италия, Испания и Швеция вземат участие. Някои от делегациите показват митинга си против нашествието в Афганистан по време на церемониите - 10 вземат решение да не се включат в парада на нациите, 15 дефилират под олимпийския байрак, вместо с националните си флагове, а при церемонии по награждаване се извършва олимпийския химн. Нова Зеландия, Испания и Португалия употребяват знамената на своите олимпийски комитети.

Американската телевизия NBC също се отдръпва от отразяването на игрите - не изпраща екип, не заплаща и огромната лицензионна такса. Бойкотът се отразява отрицателно върху качеството на някои от надпреварите в плуването, атлетиката, бокса, баскетбола, скокове във вода.

Двама британци безусловно се разменят като побеждават не в коронната си дисциплинираност. Преди началото на надпреварите Стив Овет си дава 90 % възможност, че ще завоюва бягането на 1 500 метра. Самочувствие, подплатено от 45 следващи победи след май 1977 година. Но победи на 800, побеждавайки изненадващо международния рекордьор Себастиан Коу. След този триумф Овет към този момент приказва не просто за успех в по-дългата отдалеченост, само че и за корекция на международния връх с 4 секунди. В последна сметка първенецът на 1 500 метра се споделя Себастиан Коу, а сънародникът му финишира трети.

На 400 метра с трудности огромният любимец американецът Едуин Моузес. отсъства. Победата е за Вьолкер Бег, а времето му би било подготвително за Моузес. въпреки всичко в беговите дисциплини са сложени 6 международни и 18 олимпийски върха.

За първи път в историята и осемте участници във финала на скок дължина минават марката от 6 метра. Луц Домбровски е шамипон с 8, 5 метра - едвам вторият, който скача над тази граница. Резултатът е най-хубавият, постиган на морското ниво.

Съветският гимнастик Александър Дитятин става първият олимпиец в историята с 8 оценки от една олимпиада, като се качва на подиума във всеки от 8-те финала - победи и с три трофеи - в самостоятелния многобой, отборното и на халки. За първи път румънките попадат измежду медалистките във всяка дисциплинираност при дамите, като звездата на игрите в Монреал Надя Команечи става шампионка на земя и на греда. Кубинецът Теофило Стивънсън печели трета поредна купа в тежката категория. В плуването Владимир Салников е с три трофеи, като на 1 500 метра става първият, който слиза под границата на 15 мин.

271 спортисти показват България в Москва и печелят 41 медала, от които 8 златни. Това ги подрежда на 3 място в класирането по народи. Шампиони са Петър Лесов в бокса, Любомир Любенов в кану-каяка, гимнастика Стоян Делчев, щангистите Янко Русев и Асен Златев и борците Георги Райков, Валентин Райчев, Исмаил Абилов. Освен златото си на висилка, Делчев има и бронзово отличие от най-престижната конкуренция - самостоятелния многобой и става първият българин с два медала от едно издание на олимпийски игри. Впечатляващо е, че още четири пъти заема 5 място - в отборната конкуренция, на кон с гривни, успоредка и халки. Няколко дни след Делчев Любомир Любенов също завоюва два медала, като първо печели сребро на 500 метра, а по-късно победи с купата на 1000 метра в едноместното кану. Изключително сполучливо показване на щангистите - от 10 участници - 8 са с оценки. Общо 10 са медалистите в битката, като Александър Томов за трета поредна олимпиада е вицешампион.

В атлетиката Петър Петров става единственият българин, печелил орден в спринта на 100 метра - оценката е бронзово. Сребро за Мария Петкова в хвърлянето на диск. Първи и единствен към този момент орден - сребърен в кония спорт - екипен в дисциплината обездка (конкур). И двата ни волейболни тима приключват с оценки - сребро за мъжете и бронз за дамите. Вицешампионки стават българските баскетболистки.

Първи олимпийски триумфи в джудото - сребро на Димитър Запрянов и бронз на Илиян Недков, както и в стрелбата - бронзови медали на Любчо Дяков и Петър Запрянов. Четири оценки печелят гребците, с общо пет медала са състезателите по кану-каяк.

/Откъс от предаването " Истории от Олимпийските игри ", излъчено на 16 февруари 2024 година по Българска национална телевизия./

Гледайте предаването " Истории от Олимпийските игри " всеки петък от 15:30 ч. по Българска национална телевизия 1 и от 19:00 ч. по Българска национална телевизия 3!



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР