В интервюто си за РБК на 16 март 2022 г.

...
В интервюто си за РБК на 16 март 2022 г.
Коментари Харесай

Русия ще формира новия световен ред предимно с военна сила

В изявлението си за РБК на 16 март 2022 година съветският външен министър Сергей Лавров отговори на въпроса дали обстановката с Украйна не може да бъде позволена с мир, за какво не се получава, за какво е нужна специфична военна интервенция. Ще изтъквам част от изказването на ръководителя на съветското външно министерство:

„ Защото Западът не искаше да позволи тази обстановка с мир. Тук въобще не става дума за Украйна. Или по-скоро не толкоз за Украйна, що се касае за световния юридически ред. Съединени американски щати превзеха цяла Европа. Съединени американски щати при Байдън си сложиха задачата да покорят Европа и реализираха безпрекословното ѝ придържане към американския курс. Смятам, че актуалната рецесия е съдбоносен миг. Това е исторически миг в актуалната история. Той отразява борбата за това по какъв начин ще наподобява международният ред. "

Така Сергей Лавров споделя, че обстановката в Украйна е единствено един от епизодите, въпреки и доста значим, от световния развой на смяна на международния ред. Нека се опитаме да си представим какви други задания ще би трябвало да реши Русия през идващите 3-5 години, с цел да обезврежда най-сериозното предизвикателство за националната сигурност по отношение на приближаването на военната инфраструктура на Съединени американски щати и НАТО към съветските граници.

В момента Западът оформя следващата спешна точка. Говорим за Молдова и Приднестровието. На 3 март 2022 година президентът на Република Молдова Мая Санду разгласи молбата за участие в Европейски Съюз: „ Трябва да действаме незабавно, когато събитията го постановат. Решението ни да аплайваме не значи автоматизирано присъединение. Трябва да се свърши още доста работа от страна на страната и частния бранш, с цел да се доближим до стандартите на Европейски Съюз, с цел да бъде утвърдено нашето кандидатстване.”

Според конституцията Молдова е неутрална страна, а Европейски Съюз не се назовава военно-политически блок. Той обаче е всъщност. Например органите за военно командване и надзор на Европейския съюз съвсем повтарят структурата на органите за военно командване на НАТО. Всъщност присъединението на Молдова към Европейски Съюз ще значи и неофициално участие в Северноатлантическия алианс. Страната ще бъде крепко закрепена в зоната на въздействие на Запада и в последна сметка ще стане публично член на НАТО.

На този декор опасенията на Приднестровската молдовска република са разбираеми. На 4 март 2022 година Министерство на външните работи на ПМР излезе със особено изказване, че решението на молдовските управляващи значи подготвеност за прекачване на суверенитета на Молдова на наднационални органи в Европейски Съюз и преход към дефинитивно военно-политическо и икономическо развиване на територия на Република Молдова от Запада.

Приднестровието прикани Молдова към разговор, с цел да се уредят дефинитивно връзките въз основа на подписването на междудържавно съглашение за спокойно, добросъседско битие на две самостоятелни страни.

В изказването на Министерството на външните работи на ПМР се споделя още: „ Считаме за належащо да подчертаем, че приднестровският народ дефинира ориста си по цивилизован и либерален метод на 2 септември 1990 година, спря военната експанзия на Молдова през 1991-1992 година, отбрани свободата и независимостта си, удостовери неприкосновеността на курса към интернационално признание на суверенитета и независимостта на Приднестровската молдовска република на националния референдум на 17 септември 2006 г.”

Освен това Министерство на външните работи на ПМР изпрати съответните апели до Организация на обединените нации, ОССЕ и други получатели с искане да се признае действителността, която съществува от повече от тридесет години под формата на ПМР, с цел да се подсигурява спазването на правото на приднестровския народ на самоопределяне и определяне на дипломатически връзки с Приднестровието.

Как да разгадаем тази обстановка по най-простия и изкусен метод? Република Молдова и Приднестровската молдовска република подписват съответното съглашение, както е посочено нагоре в текста. Освен това Руската федерация ще бъде първата, която признава независимостта на ПМР и ще откри дипломатически връзки с нея.

Но не, Западът реши да ескалира и в тази обстановка. На 15 март 2022 година Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) одобри резолюция за изключване на Русия от Съвета на Европа, която също признава „ акт на въоръжена експанзия на Русия против Република Молдова и надлежно окупацията на Приднестровския район “. Между другото, Молдова не беше съавтор на изменението на тази резолюция, само че не бяха повдигнати възражения от Кишинев. Мълчанието в този случай се смята за поддръжка на този метод.

Трябва да се означи, че в ПМР има три публични езика: съветски, молдовски и украински. Руското знаме се употребява като второ държавно знаме от 2017 година Повече от двеста хиляди жители на Русия живеят на територията на ПМР. От 1992 година на територията на републиката е ситуиран миротворческият контингент на Руската федерация, образуван от Оперативната група на съветските сили в Приднестровието.

Очевидно с напредването на съветската специфична интервенция в Украйна въоръжените сили на РФ ще доближат границите на Приднестровието през Одеска област, което ще отбрани непризнатата до момента република от допустима въоръжена експанзия от страна на Кишинев и ще направи невъзможна транспортна и икономическа обсада.

В допълнение, това фрапантно ще усили опцията за договаряне с Република Молдова. По-нататъшните дейности значително ще зависят от проектите на военно-политическото управление на Русия да си върне контрола над някогашната територия на Съюз на съветските социалистически републики, а точно от това дали присъединението на Молдова към Европейския съюз дава отговор на тези проекти.

Следващата точка на напрежение за Русия, Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО се оформи във Финландия, която интензивно бива завличана в Северноатлантическия алианс. В тази страна броят на социологическите изследвания в последно време се е нараснал фрапантно, съгласно които болшинството от интервюираните сякаш поддържат присъединението на Финландия към НАТО.

В този случай военната инфраструктура на блока ще се приближи до границите на Русия на северозапад. Санкт Петербург ще бъде под опасност. Разстоянието по права линия от северната столица на Русия до Хелзинки е 300 километра.

Такава стъпка на Финландия би била неприемлива за Русия: в края на краищата тя е била част от Руската империя. А съветският президент Владимир Путин неведнъж декларира: „ Ние в никакъв случай няма да се съгласим единствено с едно нещо: някой да си разреши да употребява великодушните дарове на Русия, с цел да навреди на самата Руска федерация “.

Друга точка на напрежение за Русия са Балтийските страни. Разгръщането в Литва, Латвия и Естония на военни контингенти на НАТО, ударни ракетни системи, в това число нуклеарни, ще сътвори висока степен на опасност за страната ни.

Освен това има проблем с Калининградска област. Този район е откъснат от Русия и е притиснат сред Литва и Полша. Първата стъпка към изолацията на Калининград към този момент е направена: страните от Европейски Съюз затвориха небето за съветската гражданска авиация. Но нашите самолети летят над Балтийско море.

Сухопътният пренос до Калининград минава през територията на Литва. Той не се контролира от Литва, а от настрана съглашение сред Русия и Европейския съюз. Следователно Литва сама не може да го спре. Наскоро обаче Европейски Съюз одобри огромен брой строги наказания против Русия, в това число заледяване на нейните златни и валутни запаси. Няма гаранции, че Европейски Съюз, под натиска на Съединени американски щати, няма да спре сухопътния пренос до Калининград.

Трябва да се разбере, че от 24 февруари 2022 година същността на интернационалната обстановка е, че никакви съглашения със Запада, нито устни, нито писмени, не работят. Работи единствено физическият надзор на територията и директните пътища благодарение на военна мощ. Следователно договарянията стават безсмислени. Става само с военни средства. И договаряния (дипломация) след установяването на физически надзор.

Ако Европейски Съюз и НАТО съществено ескалират обстановката с Балтийските страни, тогава специфичната интервенция на Русия в този район ще бъде следващата нужна мярка. Това обаче ще бъде допустимо единствено в случай че Русия блокира дейностите на Съединени американски щати, да вземем за пример, като разположиподводни дронове " Посейдон " стермоядрени бойни глави и надводни кораби, оборудвани с хиперзвукови крилати ракети " Циркон " към континенталната част на Съединени американски щати.

Украинската обстановка даде на Москва голямо количество материали по въпроса за воденето на биологична война от Съединени американски щати и техните съдружници от НАТО против Русия. През идващите години Москва ще „ нокаутира” военните биологични лаборатории на Съединени американски щати и техните съдружници от териториите на някогашните руски. Всеобхватна поддръжка по този въпрос ще бъде предоставена от Китай.

Степента на любезност на страната към Русия ще се дефинира от доброволното закриване на сходни лаборатории от своя територия. При отвод не се изключват удари с високопрецизно оръжие с авансово известяван и обезпечаване на нужното време за евакуация на лабораторния личен състав. Схемата със опасност от потребление на високопрецизно оръжие може да бъде тествана в Молдова след определяне на надзор над Одеска област, а по-късно и в Грузия.

Така обстановката в Украйна е най-важна във връзка с образуването на безвредно пространство от Русия по нейните граници, само че това е единствено първият стадий от този развой. Суровата житейска истина е, че ни чакат 5-10 години бойни подвизи и твърдоглав труд.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР