В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността

...
В хода на извършените 303 проверки за качеството и годността
Коментари Харесай

Извършени са 303 съвместни проверки за пиротехнически изделия

В хода на осъществените 303 инспекции за качеството и годността на пласираните в комерсиалната мрежа пиротехнически са открити 25 продукта,несъответстващи на условията за сигурност, издадени са три заповеди за прекъсване на фойерверки с нарушена опаковка, заключи инж. Мирослав Йотов - основен шеф на Групово дело " Контрол на пазара " към ДАМТН. Той взе участие на брифинг в Столичната дирекция, дружно с контрольор Милен Писаров от бранш " Контрол на общоопасните средства " при Столична дирекция на вътрешните работи.

" Както предходната година, по този начин и в този момент Контрол на общоопасните средства (звено в МВР), взаимно с ДАМТН правим тези инспекции по отношение на празниците, когато се следи най-засилено търсене на пиротехнически средства. Имаме заповеди за прекъсване на разпространяването на три типа фойерверки, които са с нарушена опаковка ", добави още инж. Йотов. По думите му инспекциите са посочили спад на нарушаванията спрямо предходната година. Той заключи, че подхванатите превантивни дейности дават своя резултат - потребителите към този момент имат построена вярна просвета за тяхната приложимост. Писаров още веднъж напомни, че не би трябвало да се купуват пиротехнически произведения от нерегламентирани места, тъй като това крие заплаха.

От началото на декември месец чиновниците на Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) - Столична дирекция на вътрешните работи са направили 1223 инспекции в столицата и са открили 2336 нарушавания, свързани с нелегално владеене на пиротехника, добави контрольор Писаров.Той напомни главните правила за потребление на пиротехнически произведения - пиратки и фойерверки. Забранено е потреблението на пиротехнически произведения в транспортни средства наоколо до леснозапалими материали и в регионите на здравни, образователни и обществени заведения, храмове и манастири.

ОСНОВНИ ПРАВИЛА ЗА БЕЗОПАСНОСТ:

- Не използвайте очевидно развалени пиротехнически произведения или такива с изминал период на валидност.

- Не нарушавайте целостта на изделията, не правете опити за тяхното делене или сливане.

- Не предоставяйте пиротехнически произведения на деца по никакъв мотив, а при приложимост спазвайте указаните наложителни безвредни отстояния от други хора.

- Не използвайте фойерверките на закрито или в стъклени или железни контейнери.

- Задържането в ръка на възпламенени бомбички, пиратки и фойерверки или наоколо до лицето и косата могат да провокират местни изгаряния и контузии, натискането им с крайник също може да бъде рисково.

-Не използвайте самоделно направени фойерверки.

- Ако при приложимост, пиротехническото произведение не се възпламени, оставете го настрани и изчакайте към 15 минути, след което го залейте с вода.

- Препоръчваме, когато употребявате пиротехнически произведения, да разполагате с вода или пожарогасител, които да
употребявате при вероятно зародил пожар.

- Погрижете се пиротехническото произведение да е сложено върху твърда, равна повърхнина.

- Бъдете деликатни, в случай че има мощен вятър.

- Не пушете, до момента в който пренасяте пиротехническите произведения.

- Никога не насочвайте и не хвърляйте фойерверките към хора или животни.

- Четете и спазвайте инструкциите за приложимост, изписани върху пиротехническото произведение.

- Не се предлага използването на алкохол, когато употребявате пиротехнически произведения.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР