В хладилника на почти всяко домакинство има кора с яйца.

...
В хладилника на почти всяко домакинство има кора с яйца.
Коментари Харесай

Много лесен трик за проверка на годността на яйцата

В хладилника на съвсем всяко домакинство има кора с яйца. Понякога забравяме да ревизираме периода им на валидност, макар че яйцата са артикул с много огромна продължителност и могат да се употребяват известно време след приключването на периода. При погрешно предпазване или по някакви други аргументи, да вземем за пример в случай че ги държите на вратата, където температурата в хладилника е по-висока и има риск да се скапват, яйцата могат да станат негодни за ястие.
Как елементарно да разберете дали можете да ги консумирате или е по-добре да ги изхвърлите?
1. Първа стъпка
Напълнете огромна купа със студена вода. Внимателно поставете яйцето в купата. Важно е водата да го покрива напълно. Използвайте лъжица, с която да поставите яйцето, тъй че да не потъне прекомерно бързо или да се спука.
2. Втора стъпка
Ако то потъне и застане встрани на дъното на купата, значи е прясно и свежо и няма причина да се притеснявате от потреблението му.

3. Трета стъпка
Ако потъне, само че стои изправено и леко се клатушка, яйцето отново е прясно, само че е леко остаряло. Въпреки това е годно за консумация и безвредно за здравето.
4. Четвърта стъпка
Ако обаче яйцето не потъне и остане да плава на повърхността на водата, тогава не го яжте. Или е развалено, или е прекомерно остаряло.
Защо развалените и остарели яйца плават?
Черупките на яйцата са твърди, само че порести. Когато яйцата остареят, въздухът стартира да навлиза през черупката и да се движи свободно във вътрешността, а наличието на яйцето губи течностите си, изсъхва и се свива.
Колкото по-старо е яйцето, толкоз повече въздух съдържа, което го кара да плава във водата.
За да сте най-сигурни дали да ядете такова яйце, проверете миризмата му след строшаване.


Още от ПОЛЕЗНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР