Зимата е тук, улиците са обвити в студ, а някъде

...
Зимата е тук, улиците са обвити в студ, а някъде
Коментари Харесай

Как да храним птиците през зимата? Прости правила, които ще спасят живота на стотици птици

Зимата е тук, улиците са обгърнати в мраз, а някъде към този момент вали сняг. Всичко това значи, че е време да помогнем на нашите пернати приятели, които не са мигриращи.

И без това бедната им есенна диета обедня, броят на ястията беше доста понижен спрямо лятното обилие.

Затова открийте хранилките, отворете мазетата – ресторантът за птици е време да проработи!

Но преди да преминем непосредствено към менюто, би трябвало да споменем няколко доста значими нюанса.

Първото е, че в случай че започнете да храните птиците, тогава би трябвало да го вършиме постоянно, всеки ден или до момента в който се изядат лакомствата в хранилката.

Птицата, знаейки, че тук постоянно се появява нещо вкусно, ще спести сила и няма да тръгне да търси храна на друго място. Докато разбере, че притежателят на магазина е решил да пропусне някой ден, тя ще загуби най-малко половината от светлата част на деня и ще остане полугладна. А през зимата дните са къси. Загубеното време значи загуба на задоволеност и по-малък късмет за оцеляване.

Второ, в случай че започнете да храните птиците, тогава би трябвало да вършиме това до пролетта. Не единствено до март, само че до естествената топлота, когато се появяват инсекти и всичко се покрие със зеленина.

Причината е елементарна – няма от кое място да пристигна нова храна. Всичко налично е било почистено през зимата, земята е към момента студена и празна, подготвена да роди нещо ново. Съответно насекомите без растения също са доста малко. Случва се през целия леден сезон една птица да едвам едва да се държи  и да не успее да дочака пролетта.

Вече можете да преминете към храненето.

Тук всичко е много елементарно. Да стартираме с най-лесните и налични лакомства – просо и слънчогледови семки. Не осолени, не пържени – всичко е сурово и нерафинирано.

Иначе към семената можете да добавите овесени ядки, пшеница, тиквени и ленени семена, също сурови. И за десерт предложете на птиците сушени плодове, да вземем за пример офика или глог.

От ядките можете да предложите лешници, лешници, фъстъци или орехи. Всички изброени нагоре са доста питателни заради високото си наличие на мазнини. Синигерите и сойките ще се зарадват на такива лакомства.

Но в случай че не можете да харчите пари за ядки, прибавете несолена свинска мехлем – тя също е отличен източник на мазнини.

И да, всичко разказано тук би трябвало да е качествено. Да не е развалено, да не е гранясало. В противоположен случай е еднообразно рисково както за вас, по този начин и за птиците.

Сега дано поговорим какво не би трябвало да поставяте в хранилката. На първо място, това са хлебни произведения.

Те са богати на дрожди, само че небогати на други потребни микроелементи. Не е питателна или здравословна. В допълнение, заради лепкавата конструкция, хлябът може да бъде рисков за стомашно-чревния тракт на птицата.

Това се отнася и за другата част от тразпезата ни. Колбаси, сирене, чипс и бонбони са наслада за човешкия ни стомах, само че за птиците това ще аргументи единствено щета.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР