Уолстрийт вече се върна в работен режим и започна годината

...
Уолстрийт вече се върна в работен режим и започна годината
Коментари Харесай

Инвеститорите гледат към инфлацията

Уолстрийт към този момент се върна в работен режим и стартира годината с покачване на показателите. Това се дължеше главно на данните за пазара на труда в Съединени американски щати през декември. Броят на новите работни места пораства, колкото са упованията на вложителите, а безработицата е на доста ниското равнище от 3.5%. Но тук положителните вести завършват, тъй като голямата част от работните места се дължат на хора, които са на втора работа, на половин работен ден или са самонаети.

Големите съкращения на чиновници към този момент влизат в новините, само че не се отразяват към момента значително на индикаторите за безработица. Това има две страни. Положителната е, че стопанската система е основана на потреблението и ще продължи да бъде постоянна, до момента в който безработицата е ниска. Лошата страна е, че централните банкери няма да стопират с повишението на лихвите до момента в който инфлацията е притеснително висока. А тя ще стартира да се успокоява, когато се утежни пазара на труда. Засега е доста рано да се приказва за такава наклонност, само че последните данни демонстрираха понижаване на растежа на заплащането.

Отделям особено внимание на заетостта и приходите, тъй като те се наблюдават от централните банкери. През тази седмица следва публикуването на данните за инфлацията, а прогнозите са за следващо понижение до равнища от 5.7% на знака без включване на храни и горива. Банкерите към този момент правят оценка рисковете за стопанската система и за хората с най-ниски приходи. Но както сподели стенограмата от последното им съвещание, желанията да се покачват лихвите не са се трансформирали значително.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР