Уникален вкус, уникален аромат - кюфтенца за приятелиНеобходими Продукти● тиквички

...
Уникален вкус, уникален аромат - кюфтенца за приятелиНеобходими Продукти● тиквички
Коментари Харесай

Кюфтенца от тиквички и сирене Халуми

Уникален усет, неповторим мирис - кюфтенца за другари

Необходими Продукти

● тиквички - 500 г
● халуми - 200 г
● брашно - към 50 г
● галета - 50 г
● прясно мляко - 100 мл
● яйца - 2 бр.
● бакпулвер - 1/3 ч.л.
● копър - 1 връзка
● магданоз - 1/2 връзка
● свеж лук - 1 връзка
● джоджен - листа от няколко клончета
● мента - няколко листа (по желание)
● сол
● черен пипер
● олио - за пържене

СОС


● цедено кисело мляко - 200 г
● свеж чесън - наситнен
● копър
● сол

Начин на подготвяне

Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на едро ренде. Поставят се в цедилка над купа, посоляват се, разбъркват се. Покриват се със свежо фолио и се оставят да 1 нощ хубаво да се изцедят на стайна температура.

След тези часове се слагат в купа, прибавя се настърганото на едро ренде сиренето Халуми, наситнени свеж лук, копър, магданоз, джоджен, мента, малко сол и прясно надробен черен пипер. Разбъркват се. Добавят се яйцата, брашното, бакпулвер и галетата.

Разбърква се и в случай че е прекомерно влажна сместа се прибавя и още галета. Тя би трябвало да е влажна, само че и еластична, да не е на трохи, с цел да не се раздробяват зеленчуковите кюфтенца при пърженето им.

С лъжица за сладолед или супена се слагат в нагорещена лой и се пържат до прекрасен златист цвят. Изваждат се върху домакинска хартия да се изцедят от мазнината. Сервират се с млечен сос.

Кюфтенцата от тиквички и сирене Халуми са доста вкусни!

Инфо: Бон Апети

Забележка: Ползвала съм автентично сирене Халуми. Прилагам фотография на такова, тъй като при пърженето то се разтапя и за меродавност избирам да го фотографирам, тъй като и да разчупя тиквеното кюфтенце то няма да се забележи.

..............................................

Халуми е обичайно сирене от Кипър. Най-често се среща от козе или овче мляко, от време на време се прибавя и краве, само че това е рядко, главно е козе сирене.

На фотографията, която ползвам към рецептата, се вижда, че е то е твърдо и е тъкмо като тухличка.

Когато не е топлинно обработено няма особени вкусови качества, леко соленее, само че откакто се приложи топлинна обработка то става извънредно вкусно, меко и с доста присъщ собствен си усет, несравним.

Може да се подготвя на грил тиган, да се запича във фурна, да се запържва в зехтин/масло, да се сервира като предястие, също по този начин и към плодове.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР