Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш в размер

...
Унгария блокира отпускането на Украйна на седмия транш в размер
Коментари Харесай

Унгария блокира 500 млн. евро от ЕС за оръжия за Украйна

Унгария блокира отпущането на Украйна на седмия транш в размер на 500 милиона евро от Европейския фонд за мир, който е оповестява полската радиостанция RMF, базирайки се на анонимни дипломатически източници от Европейски Съюз.

Посочва се, че страните от Европейски Съюз ще продължат натиска си върху Будапеща по време на срещата на външните министри идващия понеделник. В случай че Унгария продължи да се съпротивлява, европейските дипломати ще обезпечат утвърждението на пакета без нейно присъединяване.

Европейският механизъм за мир беше основан през 2020 година с бюджет от 5 милиарда евро , като средствата би трябвало да бъдат разпределени за интервала от 2021 до 2027 година Фондът беше очакван като конструкция за обезпечаване на доставки на оръжия на държавните управления в зони на спор, изключително в Африка и Близкия изток, където Европейски Съюз оказва поддръжка на своите " задачи за поддържане на мира ".
 Кулеба: Унгария държи Украйна като пленник поради еврофондовете си
Кулеба: Унгария държи Украйна като пленник поради еврофондовете си

Будапеща играе своя лична игра, счита украинският външен министър

След съветската инвазия обаче Фондът се преориентира към доставки на оръжие за Украйна. До момента от него е изплатено въоръжение за към 3,5 милиарда евро.

През декември Съветът на Европейски Съюз утвърди нарастване с 2 милиарда евро на тавана за финансиране на институцията за 2023 година

Ветото на Будапеща провокира отвращение измежду дипломатите от Европейски Съюз, защото за него няма друго опрощение също така, че е в интерес на Русия, написа в. " Украинска истина ".

Европейски Съюз обаче има авариен проект - той към този момент беше употребен, когато макрофинансова помощ за Украйна при започване на декември 2022 година

Тогава Европейският съюз одобри решение, което да разреши тази помощ да бъде предоставена, заобикаляйки Унгария. Това беше задоволително за Унгария да отстъпи и в последна сметка помощния пакет беше утвърден от 27-те страни членки.

И в този момент, в случай че Будапеща не се откаже от ветото си, Европейски Съюз може да вземе сходно, допускат източници на RMF FM от Брюксел. " Трудно е за дребна проруска страна, която има изключения от всички наказания, да диктува позицията на целия Европейски Съюз " , съобщи един от тях.
 Унгария няма да взе участие в европейската помощ за Украйна
Унгария няма да взе участие в европейската помощ за Украйна

Будапеща е подготвена да блокира инициативата
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР