Украинците, избягали от войната в родината си, се подготвят да

...
Украинците, избягали от войната в родината си, се подготвят да
Коментари Харесай

Един различен Великден за украинските бежанци в изгнание

Украинците, избягали от войната в родината си, се приготвят да посрещнат православния Великден в страните, където в този момент е новият им дом. Особено сензитивна е тематиката за децата, които по традиция преди участваха в разнообразни начинания за празника, а в този момент е мъчно даже да усетят празнично въодушевление.

Украинчета и майките им в словашкото селце Литманова приготвиха обичайни кошници за Великден, които ще отнесат в Гръцката черква, с цел да бъдат благословени от свещеника след празничната литургия. Литманова на словашко-полската граница е една от безвредните точки за украинците, бягащи от войната. Децата направиха декорация в обичайните цветове на украинското знаме - синьо и жълто, само че някои не съумяха да сдържат сълзите си.
 За тях свободата бе въздух за дишане 20 апр 2022 | Но тогавашната ни интелигенция не бе еднородна. Тя бе разслоена на толкоз кръга, на колкото публични...
Отец Растислав Яницко, един от двамата свещеници в общността, оказва помощ на групата от 22 украинци, намерили леговище в гръцкия поклоннически център в Литманова. Групата са избягали от градовете Киев, Краматорск, Хмелницки и Попасна. От началото на съветската военна инвазия в Украйна, повече от 260 000 украинци са минали границата със Словакия, с цел да търсят леговище. Повечето са дами и деца, както и уязвими хора.



В Словашко-украинския информативен в Прешов, Словакия деца боядисаха великденски яйца. Събитието беше проведено най-вече за украински деца и техните майки, които са намерили леговище в източния словашки град. Местните деца бяха поканени да опитат украинската техника за боядисване на яйца. Към празничната стратегия за украинските бежанци артисти от Закарпатския регионален научен куклен спектакъл Бавка изиграха пиесата „ Мишка с розова панделка “ от украинския създател Руслан Неупокоев.



В немския град Дюселдорф украински бежанци раздаваха цветя и благодарствени картички за Великден. Така украинците показаха своята благодарност към немското общество, което ги одобри топло след началото на войната. Тъй като католическият и православният Великден тази година се разминават с една седмица, украинците ще се събират по различни способи като в културни центрове или театри, в които са проведени разнообразни начинания за празника. Всеки ще донесе обичайната украинска храна, боядисани яйца и обичаен великденски самун, който е малко по-различен от българските козунаци.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР