Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг e в България. Tой

...
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг e в България. Tой
Коментари Харесай

Откриха Парламентарната асамблея на НАТО у нас

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг e в България. Tой ще взе участие в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която се организира в София. Във форума има парламентаристи от 32 държави-членки на Алианса.

Те ще обсъдят основни тематики от дневния ред на евроатлантическата защита и сигурност с фокус върху поддръжката за Украйна. В София Асамблеята би трябвало да одобри рекомендации за срещата на върха на НАТО във Вашингтон.
Прочетете още
Форумът беше открит от ръководителя на Парламентарната асамблея на НАТО Михал Шчерба.

" Ставаме все по-силни. Ще показва и слага на гласоподаване 2 значими заявления - за непоколебимата ни помощ и поддръжка за Украйна и декларация с рекомендации за срещата на върха на НАТО във Вашингтон тази година. Нашата намира се случва във време на огромни рискове - войната на Русия против Украйна се намира в сериозна фаза. Повече от когато и да било би трябвало да надигнем глава и да ускорим нашата помощ. На второ място НАТО и страните членки съдружници наложително би трябвало да показват своето единение и решителност на срещата на върха през юли. Третата заплаха - демокрациите ни са под блокада от страна на Путин и неговите другари диктатори. Целят да унищожат демокрацията ", съобщи Михал Шчерба, написа Българска национална телевизия.

По думите му сесията на НАТО изпраща три ясни послания.

" Ние сме с Украйна досега, в който тя извоюва успеха и по-късно. След повече от 800 дни война нашите украински другари са тук при нас, с цел да ни припомнят, че би трябвало да ги поддържаме в този момент, а не след две седмици. И ние би трябвало да изоставим изкуствените червени линии. Украинците би трябвало да получат това, което им е належащо ", добави Михал Шчерба.

Обяви цялостна решителност за отбрана на демокрациите.

" Трябва да създадем нашите общества по-устойчиви. Трябва да създадем нашите демокрации по-издръжливи, тъй като сигурността не опира единствено до танкове и военни самолетни, а значи и устойчивост на обществата и демокрациите. Призоваваме НАТО да ускори дейностите си и да се основе център за демократична резистентност в щаб квартирата на НАТО. Искаме да създадем НАТО по-силен от по всяко време. Нашата визия за НАТО е ясна: НАТО би трябвало да бъде Алианс за демокрации. Да отбрани всеки сантиметър на съдружниците си. Съюз, който споделя отговорно изгодите си. Швеция участва за първи път и би трябвало да приветстваме като член Украйна, която да я последва ", сподели още Михал Шчерба.

Йенс Столтенберг ще се срещне на четири очи със служебния министър председател Димитър Главчев, а по-късно и с военния министър Атанас Запрянов и началника на защитата адмирал Емил Ефтимов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР