Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възстанови украинското управление

...
Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възстанови украинското управление
Коментари Харесай

Зеленски се зарече: Ще възстановя украинското управление на Крим

Украинският президент Володимир Зеленски се зарече да възвърне украинското ръководство над анексирания от Русия Крим, ход, който съгласно него ще помогне за възобновяване на " международния ред и закон ", цитира думите му Ройтерс.

Той сподели на интернационална конференция за Крим - " Кримска платформа ", че възобновяване на контрола над полуострова, превзет и анексиран от Русия през 2014 година в ход, който не е приет от множеството други страни, ще бъде " най-голямата антивоенна стъпка ".

" Всичко стартира с Крим и ще приключи с Крим ", сподели Зеленски във встъпително послание към Кримската платформа, конгрес, който се стреми да възвърне териториалната целокупност на Украйна и да постави завършек на анексирането на Крим от Русия.

" И това е правилно и аз имам вяра в това на 100%, че с цел да се преодолее терорът, с цел да се върнат гаранциите и сигурността в нашия район, в Европа, в целия свят, е належащо да спечелим победа в битката против съветската експанзия.

" Необходимо е да освободим Крим от окупация ", сподели той. " Това ще бъде съживяването на международния закон и ред. "

Зеленски сподели, че в срещата вземат участие представители на към 60 страни и интернационалните организации, в това число към 40 президенти и министър председатели. Почти всички вземат участие онлайн, само че полският президент Анджей Дуда взе участие онлайн от Киев.

Русия не демонстрира признаци да изостави Крим, където се намира нейният черноморски флот, и употребява полуострова като платформа за нанасяне на ракетни удари по украински цели, разяснява Ройтерс.

" Въпреки (руските) закани, Украйна е задоволително мощна, с цел да види вероятностите за украински Крим ", сподели Зеленски. " Възстановяването на контрола на Украйна над полуостров Крим ще бъде историческа антивоенна стъпка в Европа, която възвръща сигурността и справедливостта.

Той сподели, че Русия е трансформирала Крим в " зона на екологично злополучие и боен плацдарм за експанзия ", употребявайки го, с цел да изстреля 750 крилати ракети по " градове и общности " в Украйна.

През февруари и март 2014 година Русия нахлу и след това анексира Кримския полуостров от Украйна. Това събитие се случи след Майдана в Киев и е първият стадий от по-мащабната Руско-Украинска война.

Събитията в Киев, които смъкнаха украинския президент Виктор Янукович, провокираха демонстрации против новото украинско държавно управление. На 27 февруари съветски военни без отличителни знаци превзеха стратегически обекти в Крим. Това докара до установяването на проруското държавно управление на Аксьонов в Крим и оповестяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 година след незачитан от международната общественост референдум. Русия публично включи в състава си Крим на 18 март 2014 година

Украйна и доста други страни осъдиха анексирането и го считат за нарушаване на интернационалното право. Анексирането докара до това, че другите членове на тогавашната Г-8 отстраниха Русия от групата и постановиха наказания. Общото заседание на Организация на обединените нации също отхвърли референдума и анексирането, като одобри резолюция, потвърждаваща " териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР