Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на Държавно предприятие

...
Синдикатът на железничарите в България призова ръководството на Държавно предприятие
Коментари Харесай

Железничарите искат оставка на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите в България прикани управлението на Държавно дружество Национална компания " Железопътна инфраструктура " (ДП НКЖИ) да подаде оставка заради непросветеност и несъответстващи дейности. Железничарите желаеха министъра на превоза и известията да се намеси, с цел да се откри излаз от обстановката.
Координационния съвет на синдиката излезе с декларация поради договарянията за подписване на нов групов трудов контракт (КТД) в компанията.
Според синдиката управлението на НКЖИ няма предпочитание да признае какви са проблемите в сектора и няма желание да търси ясна формула за тяхното решение.
Според железничарите главните проблеми, предмет на КТД, са застрашително растящата междинна възраст на експлоатационния личен състав и непрекъснатата работа в понижен състав. Синдикатът е неудовлетворен и от работата на огромен брой железничари по втори трудов контракт за спомагателен труд при същия шеф. Както и от високия и непрекъснато възходящ дял на неразрешения от закона, а в изискванията на жп превоз и рисков, ексклузивен труд.
Синдикатът показва, че аргументите за попадане в тази обстановка са ниските трудови хонорари и най-много на главния експлоатационен личен състав. От там показват, че заплащането не подхожда на сложността и отговорността на влагания труд. Възнагражденията в НКЖИ е трайно по-ниско и изостават съществено от междинната брутна работна заплата в страната.
Следствие на непрофесионалното управление от страна на НКЖИ е и усложнената експлоатационна конюнктура. Това положение основава условия и предпоставки за утежняване и застрашаване сигурността на транспортите. Ярък образец е актуалната обстановка в жп възел София и предизвиканите от това реакции на клиентите, обществото и медиите, акцентират железничарите. Те не виждат смисъл от подписването на КТД с предлаганите от работодателя условия и параметри, което би довело до задълбочаване на проблемите и усилване хаоса в системата. Работата без групов трудов контракт остава на отговорността на работодателя.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР