Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да

...
Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме шанс да
Коментари Харесай

Икономист: Бизнесът да се готви за 1100 лева минимална заплата догодина

Ако ставаше дума за 3%, щяхме да имаме късмет да покрием критерия за инфлацията. Става дума за разстояние от трите страни в еврозоната с най-ниска инфлация – сега Литва, Финландия и Италия, с към 0,7-0,8%. В последните 12 месеца сме с трайно по-висока инфлация от тези три страни.
Прочетете още
Това изясни пред БНР икономистът от Института за пазарна стопанска система Адриан Николов.

" Юлската оценка ще е отрицателна. Това е съвсем обезпечено ", съобщи той.  Служебно държавно управление едва ли ще ни вкара в еврозоната, без значение дали покрием критериите или не. Извънредно искане на конвергентна оценка може да има през есента, уточни икономистът.

Рискът обаче да останем с следващото служебно държавно управление наподобява значителен, добави той.

По думите му, при чисто официално разглеждане на критериите може да влезем в средата на 2025 година, а най-консервативната прогноза е за 2026 година

Неяснотата за датата в известна степен пречи на подготовката, счита Николов. 

Относно размера на минималната работна заплата специалистът разяснява, че бизнесът би трябвало да се готви за минимална заплата " малко под 1100 лв. ".

Изчакването, в което се намираме, вреди на капиталовите планове. Политическата неустойчивост ги спъва, означи Адриан Николов. Според него усъвършенстване в този знак може да се регистрира едвам след влизането на страната в еврозоната.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР