Следственият комитет на Русия заяви, че срещу генерал-лейтенант Юрий Кузнецов

...
Следственият комитет на Русия заяви, че срещу генерал-лейтенант Юрий Кузнецов
Коментари Харесай

Началник на управление в руското МО обвинен за подкупи в особено крупен размер

Следственият комитет на Русия съобщи, че против генерал-лейтенант Юрий Кузнецов е формирано наказателно дело по алинея 6 на член 290 от Наказателния кодекс на Руската федерация (получаване на рушвет в изключително огромни размери), осведоми Руската работа на Би Би Си.

" Според следствието през 2021-2023 година, като шеф на 8-мо ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Русия, Кузнецов е получил рушвет от представители на търговски структури за осъществяване на избрани дейности в тяхна изгода ", се споделя в прессъобщението.

Руският следствен комитет не прецизира за какви тъкмо дейности става дума.

Следственият комитет показва, че в " местата на фактически престояване и регистрация на обвинения " са открити средства в рубли и задгранична валута в размер на над 100 милиона рубли (около 1 милион щатски долара), както и златни монети, колекционерски часовници и " първокласни продукти ".

Съдът реши да изпрати генерала в следствения арест, потвърдиха от Следствения комитет. По-рано медиите оповестиха за ареста му.

Арестът се случи на фона на и от поста министър на защитата на Русия.
 15 години затвор може да получи съветски зам.-министър на защитата за подкупи
15 години затвор може да получи съветски зам.-министър на защитата за подкупи

Иванов бе задържан във вторник по обвиняванията

Американският Институт за проучване на войната (ISW), че че двама заместник-министри на защитата - Руслан Цаликов и Алексей Криворучко - са подали оставките си на Шойгу седмица преди Путин да в профил Шойгу от поста министър на защитата . Руски блогъри настояват, че Цаликов е бил " дясната ръка на Шойгу " в продължение на доста години и е управлявал поддръжката на войските и отдела за осведомителна политика и осведомителна война на съветското МО. Съобщава се също, че Криворучко е непосредствен с Шойгу и е управлявал военно-техническата поддръжка, създаването на оръжия, особено съоръжение и осъществяването на поръчките за държавна защита. 

Руски източници твърдяха, че и Цаликов, и Криворучко са били забъркани в корупционни кавги, а един блогър, обвързван с " Вагнер ", означи, че фронтовите войски директно са потърпевши вследствие на техните корупционни практики. Руски вътрешни източници настояват, че съветските управляващи са разпитали Цаликов за вероятни обвинявания в корупция в края на април и тогава са предположили, че той ще бъде заставен да се пенсионира. Руските управляващи неотдавна отстраниха някогашния заместник-министър на защитата Тимур Иванов, който също се смяташе за непосредствен съдружник на Шойгу, от поста му по обвинявания в корупция. Цаликов и Криворучко може да са подали оставки с вярата да получат нови позиции отвън МО, с цел да избегнат наказателно гонене по обвинявания, сходни на тези на Иванов.

Награденият от Кремъл блогър допусна, че Цаликов също ще поеме нова роля в съветския Съвет за сигурност след Шойгу. Руски вътрешни източници спекулират, че Белоусов, като нов министър на защитата, ще желае да остави най-много двама до трима чиновници, свързани с Шойгу, в съветското министерство на защитата, което допуска, че повече чиновници, свързани с Шойгу, може да подадат оставка или да бъдат уволнени през идващите седмици. Един съветски блогър спекулира, че Шойгу и неговите доближени са част от хипотетичната " прокитайска " партия в съветското МО и допусна, че други чиновници на МО, свързани с политиката на Русия за Китай, ще бъдат отстранени или подадат оставка дружно с Шойгу, Иванов и други, макар че ISW не може да удостовери тези спекулации.
 Трети арестуван по делото за рушвет към съветския заместник-министър на защитата
Трети арестуван по делото за рушвет към съветския заместник-министър на защитата

Съдебната работа сподели, че той е обвинен в " даване на услуги " на Тимур Иванов
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР