Служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, е

...
Служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, е
Коментари Харесай

Главчев поискал България да се въздържи за геноцида в Сребреница

Служебният министър председател Димитър Главчев, който е и външен министър, е изискал България да гласоподава с " въздържал се " резолюцията на Организация на обединените нации, която осъжда геноцида в Сребреница през 1995 година

Това излиза наяве от обява на уеб страницата, съгласно която Главчев е изпратил до постоянния ни представител в Организация на обединените нации Лъчезара Стоева " скандална грама ", разкриваща " невиждан напън на служебното държавно управление да бъде изменена геополитическата позиция на България ". Пак съгласно материала " до обрата в позицията на държавното управление се е стигнало след връзка между Александър Вучич и Бойко Борисов, в който на някогашния министър председател е било припомнено, че Сретен Йосич скоро излиза на независимост ".

Депутатът от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ) Божидар Божанов заяви във фейсбук, че отправил въпрос до Димитър Главчев за случая. Бившият ни дипломат в Организация на обединените нации Стефан Тафров пък счита, че при тази обстановка Главчев следва да подаде оставка.

Лъчезара Стоева отхвърля на Главчев и България поддържа резолюцията, на която е съавтор. Това разкриват дипломатически документи, които bird.bg разгласява.

На 23 май 2024 година служебният министър председател изпраща грама до Ню Йорк:




Проекторезолюцията на Организация на обединените нации афишира 11 юли за интернационален ден за удостояване на жертвите от геноцида в Сребреница и осъжда отричането му като исторически факт, в това число виновните за него. В нея не се загатва поименно Сърбия. Въпреки това сръбската страна, подкрепяна от Руската федерация, предприе интензивни дипломатически совалки, с цел да провалят приемането на резолюцията. 

България е съавтор на проекторезолюцията дружно с Германия и Руанда и до последния миг инструкциите от Външно са ясни. Съавторството по проекторезолюции в Организация на обединените нации задължава страната да я поддържа, без да се изяснява. Но в 12 без 5 министър председателят Главчев изпраща грама, в която изисква от непрекъснатия ни представител да гласоподава “въздържал се ”, обратно на водената политика досега.

Лъчезара Стоева отхвърля да извърши тази инструкция на Главчев и дава отговор с четири страници причини, в които коментира за какво България не може да направи такова салто-мортале в последния миг и по какъв начин такава смяна би се отразила на репутацията на страната.








България гласоподава " За "  резолюцията за Сребреница.

Тя бе призната, откакто 84 страни гласоподаваха в поддръжка на документа, 19 бяха „ срещу “ (сред тях - Русия и Китай), а 68 - „ въздържал се “.

Според bird.bg случилото се няма по какъв начин да е самодейност на Димитър Главчев, а е резултат от „ спуснати указания “ от някогашния министър председател Бойко Борисов.

Припомня се, че сръбският мафиот Сретен Йосич – Йоца Амстердама, излежава присъда в Сърбия откакто беше наказан през 2010 година на 15 години затвор за поръчка на убийството на Горан Мариянович. От 2013 година той е в пандиза Забела в Пожаревац и скоро следва да излезе на независимост.

Счита се, че Сретен Йосич има мощен претекст да навреди на Борисов. По думите на Йосич пред белградския съд, Борисов не е спазил спогодба да му обезпечава чадър за престояване в България.

“В България бях на несъмнено. Защитаваха ме техните служби за сигурност, Бойко Борисов, който по-късно стана кмет на София, и Николай Гигов – притежател на футболния клуб “Локомотив ”, с който бях обвързван посредством бизнес, тъй като той беше законен търговец на оръжие ”, споделя Йосич по време на процеса си в Белград.

Тогава Борисов отхвърли казаното от сръбския мафиот и отговори:

“По време на работата ми като основен секретар на Министерство на вътрешните работи Сретен Йосич бе издирен, арестуван и екстрадиран в Холандия по искане на Холандското държавно управление. “

За упоменатия от Йосич предприемач Николай Гигов е известно, че е непосредствен до ГЕРБ. Дъщеря му е парламентарен помощник на евродепутата от групировката Емил Радев.

Аргументът за ориста на Йосич е бил употребен от сръбския президент Вучич пред Бойко Борисов, с цел да бъде повлияно на позицията на България и тя да бъде изменена в последния миг, показват от bird.bg, като се базират на техни анонимни източници.

Знак, че президентът на западната ни съседка е очаквал от страната ни да гласоподава в интерес на Сърбия, е и изразеното отчаяние след това.

" Надявах се на изненада от страна на България, разгадавам ви това за първи път. До последните пет минути преди началото на съвещанието имах вяра, че България ще се въздържи ", сподели Александър Вучич, представен от БГНЕС.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от години показва топли връзки с Вучич, който е непосредствен до съветския президент Владимир Путин. Борисов даже му подари картина, запечатала миг от градежа на така наречен Балкански поток.

Засега няма реакция нито от премиера Димитър Главчев и Министерския съвет, нито от водача на ГЕРБ Бойко Борисов.

Скандалът набира мощ в подтекста на акцията преди изборите „ 2 в 1 “ - за Народно заседание и Европейски парламент, които са планувани на 9 юни.

Вече има първи реакции, като те са от страна на представители на ПП-ДБ.

Стефан Тафров, който е претендент за евродепутат, написа във фейсбук:

„ От уеб страницата bird.bg разбирам, че преди няколко дни министър председателят и външен министър Димитър Главчев е наредил България да отдръпна съавторството си от резолюция, импортирана в Общото заседание на Организация на обединените нации, с която се осъжда геноцидът в Сребреница. Изтегляне като съавтор под сръбски напън и по-лошо - възпиране, което не се прави в Организация на обединените нации, би било срамен акт и изменничество на националния интерес. Ако фактически Главчев е направил това, упорствам той незабавно да си подаде оставката! Припомням, че за три седмици след 11 юли 1995 година във и към градчето Сребреница, през днешния ден в Източна Босна и Херцеговина, са убити над 8000 мъже и момчета мюсюлмани от елементи на босненската Сръбска войска на Република Сръбска. През 2004 година Международният углавен арбитражен съд за някогашна Югославия на Организация на обединените нации дефинира действието като геноцид. Това бе доказано и от Международния съд на Организация на обединените нации през 2007 година “

Депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов е отправил въпрос по реда на парламентарния надзор към Димитър Главчев. Той пита: по кое време е настъпила смяната в позицията на България; кой, по кое време и по чие предписание е изготвил грамата до непрекъснатия ни представител в Организация на обединените нации и тя съгласувана ли е с отрасловите дирекции във Външно министерство; както и – провеждани ли са публични диалози с представители на Република Сърбия от Главчев или член на неговия политически кабинет през май.

Последва и позиция на „ Продължаваме промяната – Демократична България “.

В нея се показва, че в тази ситуация Белград е била подкрепена от Русия и от страни с прокремълска външна политика като Китай, Куба, Беларус, Никарагуа, Сирия и други

„ Нито една страна в Европейски Съюз не гласоподава срещу резолюцията. Изпълняващият безотказно напътствията на Борисов и Пеевски длъжностен министър председател и външен министър няма мандат да подменя външнополитическата посока на България и да поддържа проруската външна политика в Организация на обединените нации. Димитър Главчев и съветниците му би трябвало да осъзнават, че градивното развиване на Западните Балкани не може да мине през замитане под килима на геноцида от Сребреница. Равноотдалечената и обединителна позиция на България няма по какъв начин да се показва в изтриване на паметта за убитите над 8000 босненски мъже и момчета.

Актът на Главчев не е неочакван. Той е следващото доказателство, че ГЕРБ и Движение за права и свободи са евроатлантици най-вече на думи, само че на процедура обслужват режима на Путин, както се е случвало нееднократно в последните 15 години при градежа на тръбопроводи, сключване на газови контракти и подаряването на кученца “, показват още от ПП-ДБ.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР