Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обстановката при окупираната от

...
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че обстановката при окупираната от
Коментари Харесай

Зеленски за АЕЦ Запорожие: Ситуацията остава доста рискована и опасна

Украинският президент Володимир Зеленски сподели, че ситуацията при окупираната от съветски войски Запорожка атомна електроцентрала остава много рискова, макар че двата ѝ работещи реактора бяха още веднъж свързани към електропреносната мрежа, откакто поради обстрел електрозахранването на нуклеарния обект беше прекратено за първи път в историята му, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

„ Нека да подчертая, че обстановката остава много рискована и рискова “, съобщи Зеленски в постоянното си вечерно послание. Той похвали украинските специалисти, работещи за „ отбягване на най-лошия сюжет “.

Президентът предизвести, че вероятно повторение на случилото се в четвъртък „ още веднъж би сложило централата на една крачка от злополука “.

Украйна и Русия взаимно се упрекват за обстрела покрай атомната електроцентрала, при който избухнаха пожари в депата за сгурия на близката Топлоелектрическа централа и се стигна до изключване на АЕЦ-а от електропреносната мрежа.

Зеленски повтори настояванията на Киев за незабавно допускане на представители на Международната организация за атомна сила (МААЕ) в Запорожката АЕЦ.

Той също по този начин съобщи, че Украйна е изнесла един милион тона селскостопански артикули от черноморските си пристанища по силата на съглашението за зърното, реализирано с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации.

По думите му 44 кораба са били изпратени към 15 страни, а задачата на Киев е да изнася по три милиона тона на месец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР