Манастир, датиран около края на XI в., е разкрит по

...
Манастир, датиран около края на XI в., е разкрит по
Коментари Харесай

Средновековен манастир е разкрит при разкопките при бъдещата автогара в Созопол

Манастир, датиран към края на XI в., е оголен по време на първия стадий от разкопките на мястото, където следва да бъде издигната новата автогара в Созопол. Това оповестиха от пресцентъра на локалната община, съобщи Българска телеграфна агенция.

При разкопките, които се правят от екип на Археологическия музей в Созопол, управителен от шефа Димитър Недев, археолозите са достигнали до над 6 метра дълбочина. Предстои ровът да се укрепи, с цел да могат разкопките да продължат.

В границите на открития манастир е имало черква от след средата на XII в. От нея са разкрити две трети от наоса, или главната част на храна. Проучва се и притворът. От манастира е изследван подробност, който обгръща постройка, състояща се от три пространства от северното крило на манастира. Предполага се, че той е съществувал доникъде на XIII в. След втората четвърт на XII в. към манастира се образува огромен християнски некропол, който продължава до втората половина на XIII в.

Открити са огромно количество находки, свидетелстващи за живота в манастира. Те са били съхранени в ями, защото в съдовете, употребявани в тези християнски паметни центрове, не е трябвало да напущат свещеното пространство.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР