Украинският президент поиска помощта на Франция за слагане на край

...
Украинският президент поиска помощта на Франция за слагане на край
Коментари Харесай

Зеленски призова френските компании да напуснат Русия

Украинският президент изиска помощта на Франция за слагане на завършек на тази "война против свободата "

Володимир Зеленски направи през днешния ден видеообръщение към френския парламент, като сподели, че чака Франция да помогне на Украйна да постави завършек на тази „ война против свободата, равенството и братството “ и в последна сметка да се причисли към Европейския съюз, съобщи Франс прес.

„ Очакваме от Франция, от вашето управление... да помогнете за възобновяване на териториалната целокупност на Украйна “, сподели Зеленски, който приказва на взаимно съвещание на Националното заседание и Сената - двете камари на френския парламент, събрали се особено за случая.

Френските парламентаристи резервираха минута безмълвие в памет на жертвите на войната в Украйна по молба на украинския президент, заяви Ройтерс, предава Българска телеграфна агенция.

Зеленски прикани френските компании, имащи бизнес в Русия, да спрат да поддържат съветската "военна машина " и да изоставен страната, съобщи още Франс прес.

"Френските компании би трябвало да изоставен съветския пазар. "Рено ", "Ошан ", "Льороа Мерлен " и други би трябвало да спрат да бъдат спонсори на съветската "военна машина ", сподели Зеленски в обръщението си посредством видеоконферентна връзка.

"Те би трябвало да спрат да финансират убийствата на деца и дами, изнасилванията. Всички ще си спомним, че полезностите костват повече от облагите ", акцентира украинският президент.

"Льороа Мерлен " има мощно наличие в Русия, която е вторият ѝ пазар след Франция. Компанията, профилирана в бранша "Направи си самичък ", има там 36 000 чиновници, които работят в 107 хипермаркета в 62 града.

Служители на украинския клон на "Льороа Мерлен " желаеха в понеделник компанията да прекрати активността си в Русия след бомбардировката на неин магазин в Киев.

Веригата за търговия на дребно "Ошан " също има необятно наличие в Русия, където стопанисва 231 магазина с общ оборот от 3,2 милиарда евро, или повече от 10 % от цялостната си активност.

Други емблематични интернационалните марки като шведската "Икеа " и американската верига за бързо хранене "Макдоналдс " към този момент стопираха активността си в Русия в отговор на нашествието в Украйна, напомня Агенция Франс Прес.

Русия е вторият по величина пазар за автомобилната група "Рено " в света след Европа. Френският производител участва посредством групата АвтоВАЗ, която спря част от производството си в средата на март заради дефицит на съставни елементи, обвързван със западните наказания, наложени на Русия.

"Рено " е изложена на по-силен напън, защото в Русия е обвързвана с държавния конгломерат "Ростех ", чийто началник е Сергей Чемезов, непосредствен до президента Владимир Путин.

Френската компания "ТоталЕнерджис " (TotalEnergies), също подложена на критика за наличието си в Русия, ненапълно се дистанцира през вчерашния ден от този стратегически сътрудник, като разгласи, че ще се откаже изцяло от пазаруването на съветски нефт и петролни артикули най-късно до края на годината.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР