Украинският парламент гласува два закона, които налагат тежки ограничения на

...
Украинският парламент гласува два закона, които налагат тежки ограничения на
Коментари Харесай

Украйна забранява руски книги и музика

Украинският парламент гласоподава два закона, които постановат тежки ограничавания на съветските книги и музика като част от концепцията Киев да прекъсне огромна част от останалите културни връзки сред двете страни след съветското настъпление, оповестиха „ Ройтерс “.
Единият от законите ще забрани издаването на книги от съветски жители, в случай че не се откажат от съветските си паспорти и не одобряват украинско поданство. Забраната ще се отнася само до хората, които са получили съветско поданство след разпада на Съветския съюз.
Законът не разрешава и комерсиалния импорт на книги, издадени в Русия, Беларус и окупирани украински територии и постанова издаването на специфични разрешителни за импорт на книги на съветски език от която и да е друга страна.
Другият закон не разрешава излъчването на музика на съветски жители, получили поданство след 1991 година, в медиите и в публичния превоз, усилват се квотите за наличие с украински текст и музика в стратегиите на радиото и малкия екран.
За да влязат в действие, законите би трябвало да бъдат подписани от президента Володимир Зеленски и към този момент няма индикации, че той им се опълчва. И двата законопроекта получиха необятна поддръжка в Народното събрание.
Новите правила са част от дългия път на Украйна да загърби наследството на стотици години ръководство от Москва, написа "Ройтерс ".
Според Украйна този развой, именуван преди "декомунизация ", само че все по-често определян като "дерусификация ", е необходим, с цел да поправи стореното от вековната политика за прекършване на украинската еднаквост.
Москва показва противоречие и споделя, че политиката на Киев да наложи украинския език във всекидневния живот потиска огромния брой рускоговорящи украинци, за чиито права претендира, че пази в определяната от нея като "специална военна интервенция ".
Стотици обекти в украинската столица Киев към този момент са утвърдени за промяна на имената поради асоциирането им с Русия. Монумент от руско време, отдаден на другарството на украинския и съветския народ, бе съборен през април под овациите на събралото се голям брой.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР