Учените постоянно изучават как работи човешкият мозък. И едновременно разбират

...
Учените постоянно изучават как работи човешкият мозък. И едновременно разбират
Коментари Харесай

Как се манипулира човешкият мозък

Учените непрекъснато учат по какъв начин работи човешкият мозък. И по едно и също време схващат по какъв метод той може да бъде манипулиран – инцидентно или съзнателно.

Ефектът горещо/студено

Температурата може да въздейства на степента на доверие сред хората.

В хода на опит, наименуван участниците били сложени по двама в спонтанна килия и по-късно ги предиздвикали да свидетелстват един против различен – в подмяна на по-лека присъда. По време на опита на единия от пандизчиите били връчени химични нагреватели, а другия помолили да държи в ръцете си лед. В резултат първите се оказали двойно по-склонни да се доверяват на своя комшия и да не го клеветят, в сравнение с вторите.

Дешифровчик на мозъка

Когато си четем, ние . Едни и същи мозъчни зони реагират на прочетеното, обработват аудиоинформацията и вземат участие в мислителния развой.Изхождайки от това, учените от Калифорнийския университет в Бъркли се пробват да разшифроват невронните сигнали, с цел да основат здравна протеза, която да разрешава на паарализирани или хора в кома да „ беседват “.

Илюзията на мраморна ръка

Необичайният опит е извършен от екип европейски невробиолози. Всеки участник трябвало да сложи ръката си пред себе си на масата. След това удряли по ръката с малко чукче, само че се раздавал тон на чук, който удря по мрамор.

След няколко минути доброволецът чувствал, че ръката му става като парче мрамор. По този метод мозъкът непрекъснато обработва информацията, постъпваща от разнообразни сетивни органи, обновявайки усещането на нашето тяло. Макар че самото тяло си остава предходното.

Хапче за състрадание

Изследователи от Калифорнийския университет в Бъркли разкрили, че могат да манипулират , изменяйки химичния състав на мозъка. На участниците в опита на инцидентен принцип били раздадени таблетки плацебо или толкапон, който усилва действието на „ хормона на щастието “ допамин и се употребява за лекуване на Паркинсон. След това на доброволците било препоръчано да поделят парите си с непознати. Тези, които били взели толкапон, били по-склонни да споделят поравно.

Продължителна изолираност

За множеството хора продължителната обществена изолираност води до съществени душевен разстройства. Халюцинации, , нараснала хипноза – това са единствено няколко от проблемите, с които се сблъскват насилствените отшелници. Установено е, че след продължителна изолираност в мрачевина денонощният цикъл се разтяга до 48 часа – след 36 часа интензивност следват 12 часа сън.

Ефектът Макгърк

Ефектът показва по какъв начин това, което виждаме, въздейства на това, което чуваме. Ако на видео човек произнася с устни „ ба-ба-ба “, а на фонограмата звучи „ га-га-га “, то участникът в опита чува нещо трето, само че по-близко до това, което вижда – .

По подобен метод мозъкът се пробва да изглади несъответствието сред образната и аудиоинформацията.

Електростимулация на творчеството

Учените от университета на Северна Каролина са потвърдили, че креативният капацитет може да се разсъни с електричество. Доброволци на възраст от 19 до 30 години били подложени на електростимулация, с цел да се основат така наречен алфа-колебания в челните елементи на мозъка. Тези съмнения са свързани с креативното мислене и пораждат, когато човек е потънал в дневен сън или дълбока медитация, взема решение комплицирани задания или генерира хрумвания. В резултат творчеството на доброволците повишена , което не е толкоз малко, когато става дума за такава изтънчена материя като вдъхновението.

Телепортация

Опити на мишки посочили, че в мозъка има кафези, които работят сходно на GPS навигатори и дефинират ситуацията на тялото в пространството. Това изобретение беше удостоено с Нобелова премия за физиология и медицина през 2014 година Експериментът – само че към този момент с хора – бил удължен от Каролинския институт в Швеция. Доброволци били сложени в скенер, като на главата на всеки бил подложен видеошлем и бил „ телепортиран “ в разнообразни елементи на стаята. Когато човек виждал себе си и скенера в профил, у него възниквало чувството, че се намира .

Мозъчен самописец

Мозъчен самописец, който се намира в етап на разработка, ще разреши на хора с лимитирани благоприятни условия да записват мислите си без натискане на клавиши или намигване. Използвайки шлем с електроди за записването на мозъчната интензивност, технология за следене на придвижванията на очите и безвъзмезден програмен продукт, парализирани хора ще могат да изпращат думи и хрумвания на компютър, .

Илюзия за невидимо тяло

Още един опит на Каролинския институт в Швеция показва по какъв начин може да се сътвори чувство за безтелесност. Отначало на главите на участниците сложили видеошлем, проектиращ изображение на манекен. Изследователите докосвали разнообразни предмети до тялото на доброволеца, по едно и също време извършвайки същите операции с манекен. В резултат индивидът чувствал, че той е манекенът.

 

След това опитът бил още един, само че към този момент с празно пространство. Съпоставяйки информацията за това, което вижда и усеща, доброволецът усещал, че тялото му е станало невидимо. Експертите се надяват, че резултатите от този чудноват тест ще оказват помощ в лекуването на разнообразни уплахи.

Популярная механика

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР