Заедно с развитието на технологиите се ускорява и нашият живот.

...
Заедно с развитието на технологиите се ускорява и нашият живот.
Коментари Харесай

Първобитният инстинкт в епохата на прогреса

Заедно с развиването на технологиите се форсира и нашият живот. Само преди 50 години човек е изразходвал много повече време за пътешествия, връзки и образование.

Сега имаме свръхскоростни автомагистрали, е-поща и на практика навсякъде наличен интернет. Но дружно с плюсовете напредъкът си има и осезаеми минуси. Нивото на стрес у средностатистическия жител също пораства.

Според проучване, извършено от здравното ведомство на Швеция, равнището на стрес измежду младежите (20–25 години) е повишено приблизително с 36% за последните 20 години.

Причините са най-различни. Това е и непрекъснато усложняващите се образователни стратегии, и даже еволюцията на джаджите. За едно десетилетие съумяват да се сменят голям брой генерации устройства, всяко от които би трябвало да се усвоява отначало. Немаловажен фактор е и числеността на популацията в огромните градове.

„ Животът в компактен поток от хора самичък по себе си е огромен стрес – споделя Елън Дезлер от катедрата по логика на психиката към Калифорнийския университет. – Например в Дивия запад един кос взор може да стане мотив за пердах. А през днешния ден ни се постанова да поносим всички, които ни настъпват по краката в пиковите часове или ни засичат на пътя. Акумулираме голямо равнище на стрес, който постоянно не намира излаз. “

И обстановката единствено ще се усложнява. По данни на Организация на обединените нации популацията на планетата може да прекрачи отметката от 10 милиарда още към 2050 година, а това значи, че в градовете ще стане още по-тясно. „ Освен това жителите на мегаполисите ще би трябвало да се учат да са търпими – продължава Дезлер. – Без приемливост и почитание един към различен такова тясно съседство може да прерасне в спор. “ С днешните скорости на живот това е спомагателен стрес.

Човечеството се оправя със напрежението, както умее. Един от най-ефективните способи, заложени в нашето тяло на генетично равнище, е първобитният инстинкт, наименуван секс.

Правейки обич, хората се освобождават от всички ограничавания, които им постанова обществото. Експертите от университета в Бъркли, които се занимават с проблемите на секса, считат, че бъдещето е на грубите, първобитни връзки в спалнята.

„ Колкото повече ни се постанова да се ограничаваме, толкоз по-силно ни се желае да вършим противоположното – да захвърлим офисното облекло и да дадем независимост на инстинкта “, разяснява Кърт Хемсуърд. Или най-малко към този момент човечеството не е измислило по-ефективен метод да противостои на напрежението.

Популярная механика

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР