Учени за първи път отгледаха растения в лунна почва, донесена

...
Учени за първи път отгледаха растения в лунна почва, донесена
Коментари Харесай

Учени отгледаха растения в лунна почва, донесена от астронавти

Учени за първи път отгледаха растения в лунна почва, донесена от астронавти от програмата " Аполо ".

Революционният опит, разказан в детайли в списание Communications Biology, даде на откривателите вяра, че един ден може да е допустимо да се отглеждат растения непосредствено на Луната.

Това би икономисало на бъдещите галактически задачи доста компликации и разноски, като би улеснило по-дългите и далечни пътувания.

Въпреки това, съгласно създателите на проучването от Университета във Флорида, занапред предстоят доста изследвания по тематиката.

" Това проучване е от решаващо значение за дълготрайните цели на НАСА ", съобщи Бил Нелсън, началник на американската галактическа организация. " Ще би трябвало да използваме ресурсите, открити на Луната и Марс, с цел да разработим източници на храна за бъдещите астронавти, живеещи и работещи в дълбокия космос. "

За своя опит откривателите употребяват единствено 12 грама (няколко чаени лъжички) лунна почва, събрана от разнообразни места на Луната по време на задачите " Аполо 11 ", " 12 " и " 17 ".

В дребни саксии с размер на напръстник те слагат към един грам почва (наречена " реголит " ) и прибавят вода, след което засаждат семената. Освен това всеки ден зареждат растенията с хранителен разтвор.

Изследователите избрали да засадят Arabidopsis thaliana, родственик на синапа, защото пораства елементарно и, най-важното, е необятно изследван. Нейният генетичен код и реакциите ѝ към враждебна среда - даже в космоса - са добре познати.

Като контролна група семена са засадени и в почва от Земята, както и в проби, имитиращи лунната и марсианската почва.

Резултатът: след два дни всичко покълва, в това число и лунните проби.

" Всяко растение - без значение дали в лунна проба или в контролна проба - изглеждаше по един и същи метод до към шестия ден ", споделя Анна-Лиза Пол, началник на опита.

След 20 дни учените събрали всички растения и изследвали тяхната ДНК. Анализът им посочил, че засадените в лунна почва растения са реагирали сходно на тези, отглеждани във враждебна среда, като да вземем за пример почва с прекалено много сол или тежки метали.

В бъдеще учените са си сложили за цел да създадат тази среда по-благоприятна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР