Учене през целия живот (life-long learning) - някога почти утопична

...
Учене през целия живот (life-long learning) - някога почти утопична
Коментари Харесай

Цифровата трансформация

Учене през целия живот (life-long learning) - в миналото съвсем утопична концепция, в този момент тази идея е новата норма. Тя е актуалната дефиниция на концепцията, че човек се учи до момента в който е жив.

За да сме в крайник с новостите и да бъдем конкурентни, е належащо непрекъснато да разширяваме свои познания. А опциите за обучение с всеки минал ден стават от ден на ден.

Когато през 70-е години на предишния век концепцията за учене през целия живот се трансформира в идея, нейната реалистичност провокира по целия свят доста подозрения.

Чрез потреблението на понятието life-long learning се акцентира и фактът, че формалното обучение съставлява единствено една част от това, което човек научава през живота си. Така, да вземем за пример, човек придобива огромна част от знанията си посредством личната си процедура, посредством четене и гледане на телевизия, само че и посредством налюдение и подражателство на близките.

Така че главното - приблизително или висше обучение, което всеки получава, към този момент може да се окаже незадоволително и трябват доста нови познания, с цел да си в крайник с времето си.

Знанията към този момент са стратегически запас за всеки. Затова и вложенията, които вършат огромните корпорации по света в образованието към този момент е норма в последните десетилетия.

Към 2025 година времето, което ще е належащо за осъществяване на настоящите задания от хората и машините, ще се изравни. По данни от отчета на Световния стопански конгрес – 2020 за бъдещето на работните места, автоматизацията на технологическите и бизнес процесите ще сътвори 97 млн. профессионални функции, които ще бъдат по-добре приспособени към новите условия за съвместено труд на индивида и технологиите.

2020-а стана годината на измененията. В обществените мрежи бързо се разпространиха думите на Сати Надела, шефът на Microsoft: "За два месеца ние видяхме резултатите от цифровата промяна, за достигането на които по-рано бяха нужни две години ". Светът стремглаво мина към отдалечен режим на работа и живот, и хората се приспособиха към това. Сега ние постоянно работим, почиваме, развличаме се и учим без да излизаме от къщи.

Казват, че хората, които са постигнали триумф в своята работа, употребяват повече време за учене от останалите. през 2014 година Сатя Надела, поемайки поста в Microsoft, изпратил едно писмо до всички сътрудници на компанията. В него той признава своята жадност за познание: "Аз закупувам повече книги, в сравнение с мога да прочета. Аз се протоколирам на повече онлайн курсове, октолкото съм в положение да посетя. Аз откровено имам вяра: в случай че вие престанете да се учите, то ще престанете да вършиме нещо доста потребно и велико ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР