Убийството на Джон Ф. Кенеди, 35-ия президент на Съединените щати,

...
Убийството на Джон Ф. Кенеди, 35-ия президент на Съединените щати,
Коментари Харесай

Защо Джон Кенеди има два ковчега

Убийството на Джон Ф. Кенеди, 35-ия президент на Съединените щати, е едно от най-обсъжданите събития в историята на американската политика. Той умира откакто е прострелян в главата и шията, а след това тялото му е преместено от Тексас във Вашингтон, окръг Колумбия, в бронзов ковчег. Нещо, което мнозина може да не знаят обаче, е, че този бронзов ковчег не е ковчегът, в който е заровен.

 37 Lyndon Johnson 3x4

Линдън Б. Джонсън

На 22 ноември 1963 година Джон Ф. Кенеди, губернаторът на Тексас Джон Конъли и техните съпруги се возят в конвой през центъра на Далас. В 12:30 ч. от Тексаското вместилище за учебни книги отекват изстрели, ориентирани към конвоя. Лицето зад тези изстрели е ветеранът от морската пехота на Съединени американски щати Лий Харви Осуалд, който неотдавна е нает на работа във въпросното книгохранилище.

Кенеди е улучен в главата и врата, а Конъли е прострелян в гърба. Веднага по-късно президентът е откаран по неотложност в мемориалната болница Паркланд, където в 13:00 часа е разгласен за мъртъв. Въпреки че е съществено ранен, Конали се възвръща сполучливо.

Малко преди 14:40, вицепрезидентът Линдън Б. Джонсън, който съпровожда Кенеди в кортежа и е две коли по-назад по време на стрелбата, поставя клетва като 36-ият президент на страната на борда на президентския Air Force One.

 John F. Kennedy motorcade, Dallas crop

Непосредствено след убийството на Кенеди, някой от екипа му се обажда на Погребален дом О’Нийл в Далас и желае най-хубавия им разполагаем ковчег да бъде доставен в болничното заведение. Собственикът на погребалния дом, Върнън О’Нийл, избира бронзов с бяла сатенена инкрустация от компанията Елджин Каскет. По това време първокласната кутия е с цена 3995 $ – повече от 36 000 $ през днешния ден.

След като натоварва ковчега в катафалка, О’Нийл отива с колата до болничното заведение, където e шокиран от положението на тялото на Кенеди, от чийто огнестрелни рани към момента тече кръв. За да предпазят вътрешността на ковчега да не се нацапа от кръвта, той и няколко медицински сестри увиват тялото в ленени чаршафи и облицова ковчега с фолио.

По искане на Жаклин Кенеди аутопсията е осъществена във военноморската болница Бетесда, покрай Вашингтон, окръг Колумбия. Тялото на брачна половинка й е натоварено в пътническата част на Air Force One и отлита назад към столицата. Когато ковчегът е отворен в болничното заведение, лекарите откриват, че защитните ограничения, подхванати от О’Нийл, са били неефективни.

След като тялото е балсамирано, ковчегът към този момент се счита за негоден за излагането на Кенеди в постройката на Капитолия и надлежно е заменен. Без да знаят какво да вършат с първия, погребалният дом, който балсамира Кенеди, го държа в тях повече от година.

 JFK's family leaves Capitol after his funeral, 1963

След погребението на Кенеди държавното управление на Съединени американски щати и Върнън О’Нийл стартират да спорят за цената на истинския ковчег. Правителството счита, че цената е несъразмерна, а О’Нийл желае да върне ковчега в Далас, защото е получил предложения от 100 000 $ – еквивалентни на близо 1 милион $ през днешния ден – от искащи да го закупят.

 Lt. John F. Kennedy aboard the PT-109

През 1999 година са оповестени документи за ориста на ковчега след престоя му в Националния списък. Робърт Кенеди, основният прокурор на Съединените щати по това време, се обръща към държавното управление да го пусне в морето, с цел да подсигурява, че в никакъв случай няма да попадне в ръцете на тези, които биха употребявали гибелта на брат му за користни цели. След като е утвърдена, работата по унищожаването му е предоставена на американската войска.

Командир на подводница е претрупан със задачата да измисли по какъв начин безвредно да се пусне и потопи ковчега. Той е предаден на Военновъздушни сили на Съединени американски щати като в него са сложени три 80-килограмови торби с пясък и са направени 42 дупки. Освен това той е екипиран и с два парашута, с цел да се подсигурява, че няма да се разпадне при удар с водата.

И по този начин, в една оживена февруарска заран през 1966 година транспортен аероплан C-130 Hercules излетява от базата си и доближава небето над Атлантическия океан, на към 160 километра източно от Вашингтон, окръг Колумбия. Районът, употребен като бунище от военните за неизползвани и остарели муниции и оръжия, е определен, тъй като е отвън пътищата за постоянно мореплаване и въздушни пътувания и „ там ковчегът няма да бъде обезпокояван от тралене и други действия на морското дъно “.

След втурване до 150 метра височина, опашният люк на самолета е отворен и ковчегът е пуснат във водата. Според записка от 25 февруари 1966 година на специфичния асистент на министъра на защитата, „ парашутите се отварят малко преди срещата с водата и целият товар остава недокоснат и потъва внезапно, ясно и незабавно след лек удар “. След като обикаля региона в продължение на 10 минути, C-130 отлита назад към континента.

Робърт Кенеди секунди преди да бъде убит

Братът на Джон – Робърт Кенеди – реализира огромни победи, когато печели първичните избори в Калифорния и Южна Дакота на 4 юни 1968 година Той се обръща към поддръжниците си малко след среднощ на 5 юни в балната зала на хотел The Ambassador в Лос Анджелис. Излизайки от залата, Боби минава през кухнята на хотела, откакто му споделят, че това е по-пряк път до залата за пресата. Той минава от там, макар че е посъветван от своя телохранител – някогашния сътрудник на ФБР Бил Бари – да заобикаля кухнята. В претъпкания кухненски кулоар Кенеди се ръкува с хотелския чиновник Хуан Ромеро тъкмо когато Сирхан Сирхан, 24-годишен палестинец, открива огън с револвер.22 диаметър. Кенеди е ударен три пъти, а други петима са ранени.

Въпреки интензивната неврохирургична интервенция за премахване на патрона и костните фрагменти от мозъка му, Кенеди е разгласен за мъртъв в 1:44 сутринта на 6 юни, съвсем 26 часа след стрелбата.

Смъртта на Робърт, както и убийството на брат му през 1963 година, са обект на редица тайни теории.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР