През 1974 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира програмата си

...
През 1974 г. Световната здравна организация (СЗО) стартира програмата си
Коментари Харесай

Ваксинацията е спасила около 150 милиона живота през последните 50 години

През 1974 година Световната здравна организация (СЗО) започва програмата си за обезпечаване на достъп до ваксини за децата по целия свят. Сега, 50 години по-късно, ново изследване демонстрира, че имунизирането е оказало доста влияние върху публичното здраве, като е помогнало да се избегнат милиони смъртни случаи.

Разширената стратегия за имунизация (РПИ) на СЗО в началото стартира за всички деца да бъдат имунизирани против 7 заболявания – в това число и против към този момент ликвидираната дребна шарка – само че описът към този момент е уголемен на 14 патогена.

В новото изследване е прегледано въздействието на имунизациите против тези патогени върху публичното здраве в районен и международен мащаб от началото на РПИ през юни 1974 година до нейната 50-годишнина през 2024 година

Това е реализирано благодарение на математическо и статистическо моделиране, с цел да се дават оценки на три основни индикатора: брой предотвратени смъртни случаи, брой извоювани години живот и брой години пълноценно здраве.

Резултатите от комбинираните 22 модела демонстрират, че 50-годишните старания за имунизиране са имали доста влияние: 154 милиона живота са били избавени от 1974 година насам като гибелта е била сменена за приблизително 66 години пълноценно здраве на човек.

Най-голямо влияние програмата е оказала върху най-младите хора в обществото, що се отнася до възрастта. Моделирането откри, че 101 милиона от 154-те милиона предотвратени смъртни случая са на хора под 1 годинка. То също по този начин демонстрира, че имунизацията е виновна за 40% от спада на детската смъртност в международен мащаб, което я прави факторът с максимален принос за това събитие.

Установено е, че всички включени ваксини са дали своя принос, само че имунизацията против морбили е оказала най-значително влияние, макар че през последните няколко години морбили още веднъж се появи.

„ Ваксината против морбили съставлява 60% от общата изгода от имунизацията през 50-годишния интервал, което е и най-големият фактор за избавените животи “, споделя в изказване доктор Андрю Шатток, началник на изследването.

Авторите заключават, че резултатите са доказателство за това какво може да се реализира посредством съдействие, и приканват напъните да продължат.

„ Ваксините са измежду най-мощните изобретения в историята като вършат в миналото страшни заболявания изцяло предотвратими “, добави генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Адханом Гебрейесус в друго изказване. „ Благодарение на имунизациите едрата шарка е изкоренена, полиомиелитът е на ръба, а с по-новото развиване на имунизациите против заболявания като малария и рак на маточната шийка ние продължаваме напред и нагоре. “

„ С непрекъснати проучвания, вложения и съдействие можем да спасим още милиони животи през днешния ден и през идващите 50 години. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР