Въпросът коя е най-богатата държава е като въпроса коя е

...
Въпросът коя е най-богатата държава е като въпроса коя е
Коментари Харесай

Коя е най-богатата страна в света? Зависи…

Въпросът коя е най-богатата страна е като въпроса коя е най-хубавото ястие за вечеря: звучи като рационален въпрос, до момента в който не се опитате да отговорите – и тогава разбирате, че подтекстът е много значим.

Разбира се, нормално си мислим, че знаем какво значи: коя страна, като събереш общите ѝ активи и извадиш пасивите, има най-голямото число, което остава накрая… Това несъмнено е един от методите за премерване – само че надалеч не е единственият способ.

Нека да разгледаме този индикатор като начало: общата чиста стойност на активите на дадена страна минус общата стойност на нейните пасиви. По този аршин евентуално няма да се изненадате да научите, че премията отива в Съединени американски щати с общо благосъстояние от съвсем 140 трилиона $, съгласно отчет на UBS през 2023 година

Това е повече от 150% от цифрата на втората в листата страна, Китай, която разполага единствено с 84 трилиона $. Това е повече даже от целия европейски континент…

Фактът, че една страна оглавява интернационалните финансови ранглисти, не значи, че тя е парадайс за жителите ѝ. Погледът към междинното благосъстояние на глава от популацията – т.е. междинния размер на благосъстоянието, притежавано от всеки обособен човек в страната – демонстрира напълно друга история, като първото място се заема от Швейцария.

Гражданите на тази дребна страна имат приблизително малко над 685 000 $ на човек – много повече от 551 000 $, притежавани от „ междинния “ американец. В взаимозависимост от източниците, които разглеждате, има и друга страна, която бие положителните остарели Съединени американски щати: съгласно специалистите от Statista Люксембург може да се похвали със приблизително съвсем 586 000 $.

Тук се има поради друго – размерът на благосъстоянието, притежавано от всеки, който се намира тъкмо по средата на класацията по благосъстояние в страната. Този научен човек има тъкмо толкоз хора в страната, които са по-богати от него, колкото по-бедни от него – и по този начин, за разлика от средностатистическото благосъстояние, цифрата е по-малко евентуално да бъде изкривена от няколко ултрабогати хора на върха.

По този индикатор Съединени американски щати даже не влизат в топ 10 – в Доклада за международното благосъстояние са сложени на 13-то място. Начело на листата е Белгия, чийто междинен жител има малко под 250 000 долара; последваща в листата е Австралия, която отстъпва от първото място през предходната година; Хонконг е на трето.

В взаимозависимост от това кого питате, или Съединени американски щати – с 813 души в листата, или Китай – с 814 души. Но една метрика е безапелационна: броят на милиардерите в Съединени американски щати се усилва, до момента в който Китай понижава всяка година.

Да имаш най-вече милиардери в страната си може и да е огромна горделивост, само че множеството от нас е доста по-вероятно да се окажат небогати, в сравнение с богати. Но в коя страна това е минимум евентуално? Обзалагаме се, че няма да познаете.

Това е Словения. „ Чрез възприемането на практики като гратис обучение в детските градини Словения последователно се трансформира в една от страните с най-нисък % на беднотия в света “, изяснява финансовият уебсайт Insider Monkey. „ Ето за какво тя е преди всичко в нашия лист. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР