Дали вирусите са изиграли роля за изчезването на неандерталците? Това

...
Дали вирусите са изиграли роля за изчезването на неандерталците? Това
Коментари Харесай

Откриха най-старите човешки вируси

Дали вирусите са изиграли роля за изгубването на неандерталците? Това се пробват да схванат откриватели от Федералния университет на Сао Пауло и в последна сметка откриват най-старите известни човешки вируси в набор от неандерталски кости отпреди повече от 50 000 години.

За да стигне до това изобретение, екипът преглежда необработените данни от ДНК секвенирането на два комплекта неандерталски остатъци, открити в пещерата Чагирская в Русия. В тях те търсят останки от геномите – цялата генетична информация на даден организъм – на три типа ДНК вируси: аденовирус, херпесвирус и папиломавирус.

И в действителност откриват останки и от трите групи! Това ги трансформира в най-старите човешки вируси, откривани в миналото, като лишава купата на откритите в остатъци на Хомо сапиенс на възраст 31 600 години.

Според създателите, освен е допустимо да се разпознават елементи от вирусни геноми в археологически проби, само че и че неандерталците може да са страдали от същите вируси, които засягат хората през днешния ден.

Аденовирусите, да вземем за пример, могат да причинят необятен набор от болести – от нормално стеснение, каквото е обичайна простуда, до по-неприятния припадък на изострен гастроентерит. Преобладаващият вирус на Епщайн-Бар, който може да провокира мононуклеоза и множествена склероза, принадлежи към херпесвирусите. Папиломавирусите пък са може би най-известни с връзката си с рака на маточната шийка.

Възможно е неандерталците да са били по-податливи на тези три вируса и техните резултати.

Съществува обаче едно ограничаване, което палеогенетиците би трябвало да вземат поради – замърсяването. Това, което може да наподобява като революционно изобретение, в действителност може да е резултат от това, че някой е не запомнил да покрие устата си, когато кашля, или от любопитно (или гладно) животно…

И въпреки всичко „ Взети дружно, нашите данни демонстрират, че тези вируси може в действителност да са заразявали неандерталците “, споделя създателят на проучването Марсело Брионес пред New Scientist.

Това не значи, че вирусите сами по себе си може да са предизвикали изгубването на неандерталците – нещо, което създателите обясняват в публикацията. Но прибавя и известна тежест към теорията на някои учени, че вирусите въпреки всичко може да са изиграли някаква роля в този развой: „ За да се поддържа тяхната провокативна и забавна догадка, би било належащо да се потвърди, че най-малко геномите на тези вируси могат да бъдат открити в останките на неандерталците “, споделя Брионес. „ Именно това направихме. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР