у нас продължава да расте и бележи нови рекордни стойности.На

...
у нас продължава да расте и бележи нови рекордни стойности.На
Коментари Харесай

Ипотеките растат с 24% за година, БНБ вижда риск, но не и проблем

у нас продължава да пораства и бележи нови рекордни стойности.

На годишна база жилищните заеми нарастват с съвсем 24% (23, 9%) в края на април, демонстрират последните данни на Българска народна банка.

Така съм началото на май заемите на семействата, обезпечени с парцел, влизат на над 21 милиарда лева



Кредитите общо са за над 40 милиарда лева, което съставлява 20,6% от Брутния вътрешен артикул (БВП) в края на април 2024 година Спрямо същия месец на 2023 година те се усилват с 18,6%, излиза наяве от статистиката на централната банка.

Българска народна банка неколкократно увеличи условията за запаси и буфери, които банките би трябвало да поддържат, само че ограниченията все още по този начин и не водят до изстудяване на кредитирането на семействата.

Икономисти нееднократно предизвестиха, че взривът на отпусканите заеми крие опасности да сътвори, само че след разбор Българска народна банка не видя непосреден проблем, нито „ прегряване “ при жилищните заеми. Така все още централната банка не вкарва тавани при индикаторите за разпределяне на ипотечни заеми. Вместо това, посредством които да се преценя рискът при отпущането на заеми. Те са:
Съотношения сред размера на заема и цената на обезпечението при отпускане;
Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на дълга и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;

Съотношение сред размера на настоящите заплащания по отношение на обслужването на заема, гарантиран с жилищен неподвижен парцел, и месечния приход на кредитополучателя при отпускане;

Съотношение сред размера на дълга и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;

Съотношение сред размера на заема и годишния приход на кредитополучателя при отпускане;

Максимален период по контракта за заем.

„ Ние не виждаме непосреден проблем, само че виждаме евентуален риск, обвързван с ипотечното кредитиране. Целта на упражнението е да формализираме оценката на този риск и да подготвим банковия бранш за съответна реакция, в случай че този риск стартира да се материализира “, споделя в изявление за Българска телеграфна агенция шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

Банките ще би трябвало да се регистрират по тези критерии на всеки три месеца, а при нужда – Българска народна банка ще взема решение дали наложи спомагателни ограничения. Според Българска народна банка сходен метод „ приготвя бранша за работа при неподходящи развития на кредитния пазар, даже вероятността от сходни развития да наподобява минимална сега “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР