Централната избирателна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за теглене на жребий

...
Централната избирателна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за теглене на жребий
Коментари Харесай

Номерата на партиите за изборите ясни до 5 дни

Централната изборна комисия (ЦИК) регламентира процедурата за изтегляне на чоп за установяване на реда за показване на претендентите, регистрирани от партиите и обединенията в ЦИК за присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, в другите форми на предизборна акция по Българската национална телевизия (БНТ) и Българското национално радио (БНР).

Тегленето на жребия ще се организира на 31 август, а критериите, по които ще се реализира то, са посочени в днешно решение на изборната комисия.

В решението на ЦИК се показва, че формите на предизборна акция по Българска национална телевизия и БНР са клипове и други форми на предизборна акция, както и дебати.

За всяка една от двете форми на предизборна акция по Българска национална телевизия и БНР се организира обособен чоп. Жребият за формите на предизборна акция по Българска национална телевизия и БНР е общ сред всички регистрирани в ЦИК партии и обединения, като се води от ръководителя на ЦИК.

В една кутия се слагат идентични по мярка пликове, всеки от които съдържа името на присъстващ член на ЦИК. Името на ръководителя не се слага в кутията. Кутията се отбелязва с надпис: „ ЦИК “. В друга кутия се слагат идентични по мярка пликове, всеки от които съдържа наименованието на записана в ЦИК партия и коалиция.

Наименованията на партиите и обединенията се изписват според решението на ЦИК за регистрация в частта по отношение на наименованието за изписване в бюлетината. Кутията се отбелязва с надпис: „ ПАРТИИ И КОАЛИЦИИ “. Председателят на ЦИК изтегля плик от първата кутия и афишира името на член на ЦИК, който ще пристъпи към изтегляне на плик от втората кутия. След оповестяване на името пликът не се връща в първата кутия, заяви Българска телеграфна агенция.

По този ред се дефинира и членът на ЦИК, който ще пристъпи към тегленето на жребия.

Определеният посредством жребия член на ЦИК изтегля от втората кутия поредно един плик и оповестява неговото наличие. Поредността на изтеглените пликове дефинира последователността на изявата на партията или обединението в съответната предизборна форма.

Процедурата се повтаря за всяка една от обособените форми на предизборна акция по Българска национална телевизия и БНР.

Тегленето на жребия се прави обществено, като на него могат да участват по един представител на партия и по двама представители на коалиция, регистрирани за присъединяване в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, се споделя още в решението на ЦИК.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР