Цените на зехтина достигнаха рекордни нива благодарение на продължителната суша

...
Цените на зехтина достигнаха рекордни нива благодарение на продължителната суша
Коментари Харесай

Сушата в Испания повиши цените на зехтина до 26-годишен връх

Цените на зехтина доближиха рекордни равнища с помощта на продължителната суша в Испания – най-големият производител на продукта.

Очаква се високите цени да се задържат на тези равнища за нескончаем интервал от време, оповестява CNBC.

Неотдавна испано-американски готвач Хосе Андрес посъветва почитателите си в Twitter, че яйцата би трябвало да се пържат в зехтин на дълбочина един пръст.

Под поста един от потребителите незабавно разяснява: " Каква е алтернативата за тези от нас, които имат стеснен бюджет? " " Маслиновото масло на Aldi беше 99 пенса. Сега е 1,29 паунда. ", разяснява различен консуматор на Twitter, основан в Англия.

По данни на Международния валутен фонд цените на зехтина в международен мащаб са достигнали 5 989,8 $ за звук, отбелязвайки 26-годишен връх.

Според Кайл Холанд, анализатор на Mintec за маслодайни култури и растителни масла, високите цени могат да се задържат " за известно време ".

Лошото време в Испания, по-специално продължителната суша, е главната причина за внезапното повишаване на цените.

" Проблемите, които способстват за наклонността на цените да доближат съвсем най-високите си равнища, са значително неприятното време и извънредно сухият интервал на развъждане в огромна част от Средиземноморието, само че най-много в Испания, която е главен производител и експортьор на зехтин ", изяснява Холанд.

Според него вследствие на " извънредно неприятните " метеорологични условия при последната годишна продукция от маслини от октомври до февруари е получен рандеман, който е с 50% по-малък от нормалния, а това е довело до стесняване на международното предложение и до повишение на цените.

Заради неприятните метеорологични условия Испания е произвела годишна продукция от към 630 000 тона зехтин, което е по-малко от нормалната годишна продукция от 1,4 до 1,5 милиона тона.

Според Министерството на екологията на страната, през март в Испания е имало " доста изсъхнало " време, като са регистрирани едвам 36 % от междинните месечни превалявания. Ако времето не се усъвършенства, идната годишна продукция може да се сблъска с още по-лоши добиви.

" Изглежда, че продължаващата суша в Европа, най-много в най-големия район за произвеждане на маслиново масло - Испания, е провокирала дефицит на този артикул в международен мащаб ", съобщи пред CNBC Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за маслиново масло.

Натискът от страна на търсенето води до още по-голямо натоварване на така и така сложните вериги за доставки.

Цените се покачват от 2020 година насам, тъй като потребителите се хранят и готвят вкъщи по-често по време и след пандемията, добавя Валморбида.

Наред с това, дефицитът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също покачва цените.

" Избухването на войната в Украйна, което сътвори дефицит на слънчогледово олио в международен мащаб, увеличи още повече търсенето на зехтин ", добавя още специалистът.

Промяната на потребителските привички би могла да понижи част от натиска.

" Потребителите към този момент са почнали да понижават доста потреблението на зехтин, първо, като са по-малко великодушни в използването и второ, като минават към растителни масла или масла от семена, или разнообразни смеси ", изяснява Валморбида.

Въпреки това той твърди, че главното търсене на зехтин като здравословен и естествен артикул " ще се резервира съвсем непременно ". " Така че без увеличение на преваляванията може да продължим да следим исторически високи цени от 5 евро на кг или над тях до реколтната година 2023/24. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР