Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но

...
Пшеницата поевтиня с над 30 на сто за година, но
Коментари Харесай

Цената на зърното пада, но тази на хляба не. Защд?

Пшеницата поевтиня с над 30 на 100 за година, само че все пак цената на хляба в магазините остава съвсем без смяна, демонстрират данни на Националния статистически институт.  На този декор трендовете са за задържане на ниски цени на зърнените култури.

Цената спада поради стопански процеси, а не поради статистически данни. През месец май предходната година цената на пшеницата за звук е била 413 лева, а през май 2024 година е 377 лева за звук. Средната цена на белия самун е 2.44 лева./кг.

Хлябът наложително участва в листата за покупки на Дора от Добрич. В житницата на България, където цената му е по-ниска от междинното за страната, кг бял самун е 1.60 лева Дори при по-ниската цена там обаче Дора вижда повишаване.

По думите на зърнопроизводители тази за 1 година цената на кг пшеница е спаднала от 60 ст. на 40, което съставлява поевтиняването, посочено от Национален статистически институт. Вече се правели и предварителни покупко-продажби за даже по-ниски цени. „ Имаше така наречен фючърсни покупко-продажби през март и април, които са под 40 ст., само че цената не би трябвало да бъде такава “, споделя Станимир Станчев.

Според браншовия съюз на хлебарите и сладкарите преди събирането и продаването на новата годишна продукция няма по какъв начин да се чакат промени в цените на хляба. Засега той се създава от пшеница, купена на старите, по-високи цени. „ Това се прави при започване на всеки сезон след беритба. Когато са правени покупко-продажбите, с които сега работят мелниците, цената на пшеницата са били други “, сподели Мариана Кукушева, ръководител на Националния браншов съюз на хлебари и сладкари.

По данни на Комисията по стокови тържища и борси за една година изкупната цена на пшеницата е спаднала с към 40 лв. за тони евентуално ще остане на тези равнища. Но ръководителят ѝ показва, че освен цената на пшеницата дефинира тази на хляба. „ Хлябът не е единствено зърно и пшеница. Има енергийни разноски, разноски за заплати. Има други открити салда от пазара, в случай че няма катаклизми на енергийния пазар. Цената за труд и за сила са много повече в крайната себестойност, в сравнение с суровината “, сподели ръководителят на Комисията по стокови тържища и борси Владимир Иванов.

Точно по този начин счита и Дора от Добрич. Тя уточни, че от 1 юли скача тока, а това може да докара до нарастване на цената на хляба, съобщи Нова тв.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР